Bitka kod Valmyja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bitka kod Valmija
Deo Francuskih revolucionarnih ratova

Bitka kod Valmija
Vrijeme:20. septembar 1792. godine
Mjesto:Valmi, Francuska
Rezultat: Francuska pobeda
Sukobljene strane
 Francuska  Sveto rimsko carstvo
 Pruska
Komandanti i vođe
Fransoa Kelerman Šarl Vilijam Ferdinand, vojvoda Braunšvajga
Snaga
32000 34000
Žrtve i gubici
300 184

Bitka kod Valmija (fr. Bataille de Valmy) vođena je 20. septembra 1792. godine između vojske Kraljevine Francuske sa jedne i Pruske i Svetog rimskog carstva sa druge strane. Bitka je deo Francuskih revolucionarnih ratova, a završena je francuskom pobedom. Ova bitka je važan događaj Francuske revolucije jer je njome zaustavljen prodor neprijateljske vojske ka Parizu.

Posle zauzeća Verdena, pruska vojska nalazila se samo sto milja od Pariza. Cela Evropa nije sumnjala u pobedu Braunšvajga. Pad Pariza nije se očekivao kasnije od 10. septembra. O francuskoj vojscu govorilo se sa prezrenjem. Samo je jedna armija, pod komandom generala Kelermana, pružala ozbiljniji otpor braneći put ka Parizu. Dimurje je došao u pomoć sa svojim snagama. On je zauzeo nekoliko prolaza u Aragonskoj šumi koja se nalazi na putu ka Parizu.

Bitka

[uredi | uredi kod]

Tu se i utvrdio, u malom mestu Valmiju. 20. septembra pruska vojska je pokušala da ovlada ovim brežuljcima, ali je uspešno odbijena. Francuski vojnici, većinom dobrovoljci, branili su se odlučno. Eksplozija sanduka sa granatama uznemirila je vojnike, ali je Kelerman uspeo da spreči paniku. Mahnuvši svojom kapom, on prvi pojuri u napad. Taj poklič oduševio je francuske vojnike pa su i oni pojurili u napad sa svojim generalom. Pruska vojska se morala zaustaviti. Dan se završio artiljerijskom borbom nakon koje su se Prusi povukli.

Značaj

[uredi | uredi kod]

Gete, veliki nemački pesnik shvatio je značaj bitke kod Valmija: „Na tome mestu, toga dana, otpočelo je novo doba u svetskoj istoriji. To je prva pobeda naroda nad kraljevima“.

Pobeda kod Valmija spasila je Pariz od najezde intervencionista, spašenje buržoaske revolucije – to su bili neposredni narodne revolucije od 10. avgusta 1792. godine.

Vidi još

[uredi | uredi kod]

Izvori

[uredi | uredi kod]