Bitka kod Mons Badonicusa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bitka kod Mons Badonicusa
Segment Anglosaksonskog osvajanja Britanije
Datum cca. 490 – 517
Lokacija nepoznato (u Britaniji)
Casus belli Saksonci namjeravaju nastaviti širenje na zapad
Ishod velika britska pobjeda; saksonska ekspanzija zaustavljena na nekoliko decenija
Sukobljene strane
Briti Anglo-Saksonci
Komandanti i vođe
nepoznat, po kasnijoj tradiciji Kralj Arthur
nepoznat, moguće Ælle
Žrtve i gubici
nepoznato nepoznato, vjerojatno teški

Bitka kod Mons Badonicusa se odigrala u Britaniji u periodu od 490. do 517. godine između britanskih domorodaca - Briti i/li Brito-Rimljani - na jednoj i Anglosaksonaca na drugoj strani. Predstavljala je veliku pobjedu Britanaca nakon koje je uspostavljen dugotrajni mir, a anglosaksonski prodor na britske teritorije zaustavljen na nekoliko decenija. Iako je riječ o jednom od najvažnijih događaja svog vremena, o njemu postoje tek najoskudniji podaci, pa se tako ne zna ni točna lokacija Mons Badonicusa (engleski Mount Badon, velški Mynydd Baddon) ni godina u kojoj se ona odigrala, iako većina historičara smatra da se nije mogla dogoditi prije 490. niti poslije 517. U tekstu Historia Brittonum iz 9. vijeka se spominje da je za britsku pobjedu zaslužan ratni poglavica po imenu Arthur, zbog čega historičari smatraju da je upravo taj događaj potakao stvaranje arturijanskih legendi u srednjem vijeku. S druge strane, redovnik Gildas, jedini historijski izvor koji je bio suvremenik tih događaja, ne spominje Arthura.

Anali Kambrije, pak, spominju da se 665. godine odigrala "Druga bitka kod Badona" nakon koje su se svi Anglosaksonci pokrstili. Većina historičara drži da nije riječ o autentičnom događaju, odnosno da su na njega kasniji ljetopisci u nedostatku vlastitih pouzdanih izvora "kopirali" detalje prethodne bitke.

U popularnoj kulturi[uredi | uredi kod]

U filmu Monty Python and the Holy Grail se prilikom spominjanja podviga "hrabrog" Sir Robina se spominje kako je "osobno smočio hlače u bitki kod Badon Hilla."

Britanski književniuk Bernard Cornwell je bitku iskoristio kao zaplet svog romana Excalibur, trećeg u knjizi Warlord Chronicles.

Film King Arthur iz 2004. prikazuje kako se bitka vodi u blizini Hadrijanovog zida između fiktivnih verzija Lucija Artorija Kasta i Cerdica od Wessexa godine 467.

Bitka predstavlja samostalni scenarij, odnosno bitku u video-igri Rome: Total War: Barbarian Invasion.

Napomene[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]