Bitka kod Metaura

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bitka kod Metaura
Segment Drugog punskog rata
Datum 207. pne.
Lokacija kraj reke Metaur, Italija
Ishod Pobeda Rima
Sukobljene strane
Kartagina Rimska republika
Komandanti i vođe
Hasdrubal Barka Marko Livije Salinator
Gaj Klaudije Nero
Snage
30.000 vojnika 37.000
Žrtve i gubici
10.000 vojnika nepoznato

Bitka kod Metaura odigrala se 207. pne. između Rima i Kartagine blizu reke Metaur. Bitka je deo Drugog punskog rata i predstavljala je značajnu rimsku pobedu. Rimljani su sprečili da Hanibal dobije pojačanje. Time je značajno određen smer Drugog punskog rata.

Kartaginjane je vodio Hanibalov brat Hasdrubal Barka. Trebao je doći sa opsadnim spravama i pojačanjima da bi Hanibal mogao osvojiti Rim. Hasdrubal Barka je došao iz Španije kopnenim putem preko Alpa ponovivši Hanibalov legendarni put. Međutim Hasdrubala Barku su čekale dve rimske armije, koje su vodili konzuli Marko Livije Salinator i Gaj Klaudije Neron.

Gaj Klaudije Neron se borio sa Hanibalom stotine kilometara južnije od reke Metaur. Usiljenim maršem stiže konzula Salinatora. NJegov marš nije primetio ni Hanibal ni Hasdrubal. NJegovim dolaskom Rimljana ima daleko više. U bici je bilo 30.000 Kartaginjana i 37.000 Rimljana.

Rim pobeđuje, a Hasdrubal gine u bici. Oko 10.000 Kartaginjana je poginulo u toj bici. Posle bitke Hasdrubalu odsecaju glavu, te odnose i bacaju u Hanibalov logor da mu pokažu znak teškog poraza.

Hanibal više nije mogao računati ni na kakvo veliko pojačanje, a ovom pobedom Rim je pokazao dovoljno veliku snagu.

Povezano

[uredi | uredi kod]