Bitka kod Korupedija

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Bitka kod Korupedija
Segment Ratova dijadoha
Datum 281. pne.
Lokacija kraj Sarda
Ishod odlučujuća seleukidska pobjeda
Sukobljene strane
Makedonija Seleukidi
Komandanti i vođe
Lizimah Seleuk

Bitka kod Korupedija je poslednja bitka u ratovima Dijadoha, naslednika Aleksandra Velikog. Bitka je vođena 281. pne. između vojski Lizimaha i Seleuka I Nikatora.

Lizimah je vladao Trakijom i delovima zapadne Turske još od bitke kod Ipsusa. Malo pre ovoga je stekao punu kontrolu nad Makedonijom. Seleuk je vladao današnjom istočnom Turskom, Sirijom, Libanom, Izraelom, Irakom i Iranom. Seleuk I je 281. pne prešao Taurus i sukobio se sa Lizimahom kod Korupedije. Malo je poznato o bici, osim da su se dvoje vođa sukobili i direktno, Lizimah je pobeđen u borbi, i ostao je mrtav na bojnom polju. Seleuk je jedno vreme vladao ujedinjenim istočnim i zapadnim carstvom smatrajući sebe kraljem Makedonije.

Kada je prešao Dardanele sa namerom da ostvari pravo na presto na evropskoj strani ga je sačekao i ubio Ptolemej Keraun i posle toga se sklonio u Lizimahiju. Ističući se kao Lizimahov osvetnik, uspeo je 280. godine pne da ga vojska proglasi za kralja. Seleuk je svoje carstvo ostavio sinu Antiohu, koga je još za života uveo u državničke poslove. Pošto nije mogao da se suprotstavi Antiohu, koji je bio na istoku u gornjim satrapijama, Ptolemej je udario na Antigona Gonatu, i potukavši ga, krenuo je u Makedoniju.

Seleukova smrt je označila kraj borbe oko Aleksandrovog nasleđa.