Bitka kod Jinyanga

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bitka kod Jinyanga
Segment Period Proljeća i Jeseni
Datum 455. pne. - 8. maj 453. pne.[1]
Lokacija Taiyuan, Shanxi
Ishod pobjeda Zhaoa, uništenje Zhia
Sukobljene strane
Kuća Zhi
Kuća Wei (do 453. pne.)
Kuća Han (do 453. pne.)
Kuća Zhao
Kuća Wei (453. pne.)
Kuća Han (453. pne.)
Komandanti i vođe
Zhi Bo Yao Vikont Xiang od Zhaoa

Bitka kod Jinyanga (晉陽之戰) se vodila između glavnih plemenitaških porodica Države Jin - kuće Zhao i kuće Zhi (智) u peridou Proljeća i Jeseni kineske historije. Druge kuće - Wei i Han su ispočetka u bitci sudjelovale na strani Zhija, da bi kasnije prešli na stranu Zhaoa i uništile kuću Zhi. Ovaj je događaj bio katalizator Tropodjele Jina (三家分晉) 434. pne. nakon koje su formirane tri države - Zhao, Wei i Han - te počeo Period Zaraćenih država. To je prva bitka koju opisuje Zizhi Tongjian, zbirka historijskih tekstova iz perioda dinastije Song.

Pozadina[uredi | uredi kod]

Pred kraj Proljeća i Jeseni država Jin se nametnula kao najjača od svih tadašnjih kineskih država. Međutim, u samoj državi su počeli tinjati suparništvo između različitih porodica i klanova za vlast, a nekada eskalirati i u oružane sukobe. Godine 490. pne. je jedan takav sukob doveo do uništenja kuća Fan (范) i Zhonghang (中行). Tada su preostalo samo četiri porodice koje su bile u stanju dominirati državom: Zhi, Wei, Zhao i Han.

Od svih kuća najjača i najuticajnija je bila Zhi, kojoj je načelu bio Zhi Bo Yao (智伯瑤) - te zahvaljujući nizu vojnih pobjeda imao odlučujući uticaj na dvor vojvode od Jina. Od svih vojvodinih vazala je imao najveću teritoriju, te je tada vladajući vojvoda Ai bio potpuno nemoćan da ga obuzda.[2] Tako je Zhi Bo, uvjeren u svoju moć i uticaj, počeo zahtjevati od tri preostale kuće da mu prepuste zemlju. Kuća Wei i kuća Han su nevoljko pristale, bojeći se Zhi Boovog bijesa, ali je Vikont Xiang od Zhaoa (趙襄子) odbio predati teritorije Lin (藺) i Gaolang (皋狼) - u današnjem Lishiju.[3] Zhi Bo je u znak odmazde sklopio tajni savez s kućama Wei i Han kako bi napao Zhao.

Viscount Xiang je sumnjao u to da će Zhi Bo napasti, s obzirom da je čuo kako je Zhi Bo tri puta poslao izaslanike Hanu i Weiu, ali nijednom njemu. Nakon što je odbio sugestiju da se premjesti u Zhangzi (長子, u suvremenom Changzhiki) ili Handan[4], vikont je svog ministra Zhang Mengtana (張孟談) pitao gdje bi bilo najbolje pripremiti obranu, a Zhang Mengtan je na to naveo Jinyang, s obzirom da se tim gradom generacijama dobro upravljalo. Vikont Xiang se služio te pozvao Yanling Shenga (延陵生) da dvokolice i konjicu odvede u Jinyang, gdje će mu se vikont kasnije pridružiti. Kada je došao u Jinyang, vikont je, po sugestiji Zhang Mengtana, naredio da se napune žitnice i riznice, poprave zidine, naprave strijele i istopi metal za oružje. Zahvaljujući dobroj upravi, riznice, oružarnice i žitnice su napunjene za tri dana, a zidine obnovljene za pet.[5] Tako je Jinyang bio spreman za rat.

Bitka[uredi | uredi kod]

Kada su vojske Zhija, Weija i Hana stigle pod Jinyang godine 455. pne., opsjele su grad, ali ga nakon tri mjeseca nisu mogle zauzeti. Zbog toga su se raštrkale po okolici, a godinu dana kasnije[6] su preusmjerili tok rijeke Fen kako bi poplavili grad. Sve zgrade niže od tri grada su poplavljene, a stanovnici Jinyanga prisiljeni živjeti u improviziranim naseobinama nalik na gnijezda.

U trećoj godini opsade, zalihe Zhaoa su se istrošile, izbile su bolesti, a stanovništvo je počelo jesti vlastitu djecu.[7] Iako su obični vojnici i građani bili uporni u želji da se obrane[8], među vikontovim ministrima je došlo do obeshrabrenja.[9] Osjetivši to i uvjeren da više ne može izdržati, vikont je Zhang Mengtana pitao kojoj od tri države se treba predati.[10] Zhang Mengtan je, međutim, nagovorio Xianga da odustane od predaje te da umjesto toga počne tajne pregovore s kućama Wei i Han.

Iako je Zhi kućama Wei i Han obećao kako će teritorija Zhaoa nakon pobjede biti podijeljena na jednake dijelove, vođe Weija i Hana su bili sve nervozniji kako se opsada približavala kraju, uvjereni kako će prije ili kasnije i sami doživjeti Zhaovu sudbinu. To je primijetio i Zhi Boov ministar Yu Chi (郤疵), upozorivši Zhi Boa kako postoji mogućnost pobune.[11] Zhi Bo nije poslušao Yu Chija, nego je o njegovim sumnjama obavijestio vođe Hana i Weija. Vidjevši kako ga vladar nije poslušao, Yu Chi je napustio bojište kako bi kao izalasnik otišao u Državu Qi.

Kada se Zhang Mengtan tajno sreo s vikontom Huanom od Weija (魏桓子) i vikontom Kangom od Hana (韓康子), obojica su mu priznala da su tajno planirala pobunu protiv Zhija. Nakon toga je dogovoreno kako će sve tri vojske djelovati zajedno.

Dok su pregovori trajali, savezničke vikonte je na njima opazio Zhi Guo (智過), jedan od Zhi Boovih rođaka, te Zhi Boa na to upozorio. Zhi Bo, uvjeren da će grad pasti i da saveznici ne bi riskirali plodove pobjede, odbacio je upozorenja.[12] Zhi Bo je obavijestio vikonte o Zhi Guovim sumnjama, na što je Zhi Guo, vidjevši primjetnu promjenu u njihovom ponašanju, inzistirao da ih se pogubi. Zhi Bo za to nije htio čuti, pa je Zhi Guo predložio da se umjesto izdaja spriječi potkupljivanjem utjecajnih ministar Zhao Jiaa (趙葭) od Weija i Duan Guija (段規) od Hana, i to sa zemljom Zhaoa. Zhi Bo je i to odbio, uvjeren da je trećina Zhaove zemlje dovoljno visoka cijena za lojalnost saveznika. Vidjevši kako ga Zhi Bo ne želi slušati, Zhi Guo je napustio njegov dvor te promijenio prezime u Fu (輔).

Čuvši za to, Zhang Mengtan je vikonta Xianga nagovorio da udari odmah, prije nego što se Zhi Bo predomisli.[13] Vikont je pootom poslao Zhang Mengtana u logore Weija i Hana, rekavši im kada će biti glavni napad. U noći 8. maja 453. pne.[1], Zhaove snage su ubile vojnike koji su čuvali branu na rijeci Fen, te su brane otvorene kako bi se poplavila vojska Zhija. Tada se vojska Zhija našla u zbrci te pokušala zaustaviti vodu, što su Wei i Han iskoristili kako bi Zhija napali sa strane, dok je vikont od Zhaoa napao sprijeda. Zajedno su teško porazili Zhi Boa i zarobili ga.

Vikont Xiang, ljut na Zhi Boa zbog niza poniženja u prošlosti, dao ga je pogubiti i od njegove lubanje napraviti pehar.[14] Nitko od kuće Zhi nije pošteđen osim Zhi Guoa i njegove rodbine. Teritorije Zhija su potom podijeljene među pobjednicima.

Napomene[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Sima Qian: "23. dana trećeg mjeseca, tri države su eliminirale kuću Zhi i podijelile njene zemlje." (以三月丙戌,三國反滅知氏,共分其地。) 23. dan trećeg mjeseca godine 453. pne. u kineskom kalendaru korespondira 8. maju u gregorijanskom kalendaru.
  2. Sima Qian vol. 39: 晉國政皆決知伯,晉哀公不得有所制。知伯遂有范、中行地,最彊。
  3. Liu vol. 18[mrtav link]. Zhan Guo Ce je primio Cai (蔡) i Gaolang kao teritorije, ali Cai nije bila blizu Gaolanga kao ni Zhao. Kasniji kompilatori kao Sima Guang su pretpostavili da bi "Cai" trebala biti "Lin".
  4. Sima Guang vol. 1: 襄子將出,曰:「吾何走乎?」從者曰:「長子近,且城厚完。」襄子曰:「民罷力以完之,又斃死以守之,其誰與我!」從者曰:「邯鄲之倉庫實。」襄子曰:「浚民之膏澤以實之,又因而殺之,其誰與我!
  5. Watson 58.
  6. Sima Qian vol. 43: 三國攻晉陽,歲餘,引汾水灌其城
  7. Sima Qian vol. 43: 城中懸釜而炊,易子而食。
  8. Sima Guang vol.1: 沈竈產鼃,民無叛意。
  9. Sima Qian vol. 43: 群臣皆有外心,禮益慢
  10. Watson 59.
  11. Sima Guang vol. 1: 人馬相食,城降有日,而韓、魏之君無喜誌而有憂色,是非反如何也?
  12. Watson 60–61
  13. Liu vol.18, commentary by Bao Biao (鮑彪): 恐智伯以過之去之決,有感動矣。
  14. Sima Qian vol.86: 趙襄子最怨智伯,漆其頭以為飲器。

Izvori[uredi | uredi kod]