Coordinates: 51°26′25″N 02°14′32″W / 51.44028°N 2.24222°W / 51.44028; -2.24222

Bitka kod Ethanduna

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bitka kod Ethanduna
Segment Vikinške invazije Engleske

Spomenik Bitci kod Ethanduna kraj Bratton Castlea.[1]
Datum May 878
Lokacija vjerojatno Edington u Wiltshireu, moguće i Edington u Somersetu
Ishod odlučujuća zapadnosaksonska pobjeda
Sukobljene strane
Zapadni Saksonci Danelag Vikinzi
Komandanti i vođe
Alfred Veliki Guthrum Stari
Snage
nepoznata nepoznata
Žrtve i gubici
nepoznati nepoznati

51°26′25″N 02°14′32″W / 51.44028°N 2.24222°W / 51.44028; -2.24222

Bitka kod Ethanduna ili Edingtona se 6. i 12. maja 878. odigrala u današnjoj jugozapadnoj Engleskoj između zapadnosaksonske vojske pod kraljem Alfredom Velikim na jednoj, i (vikinške) Velike poganske vojske pod Guthrumom na drugoj strani. Do nje je došlo nakon što su Vikinzi (odnosno Danci), koji su u prethodnoj deceniji osvojili značajna područja istočne i sjeverne Engleske (kasnije poznata kao Danelag), krenuli na pohod na Wessex, koji je bio jedino preostalo anglosaksonsko kraljevstvo izvan njihove sfere. Alfred, koji je nekoliko godina ranije sličnu invaziju zaustavio diplomatskim putem, ispočetka se nije mogao suprostaviti napadačima; nije mogao spriječiti Dance da zauzmu utvrđeni grad Chippenham te je čak bio, prema navodima vlastite Anglosaksonske kronike, prisiljen tražiti spas u močvari. Situacija se preokrenula tek kada je uspio pod svoj barjak okupiti dovoljno podanika i sa njima napasti Dance; bitku je, prema mišljenju suvremenih historičara, odlučila brojčana nadmoć Anglosaksonaca u odnosu na Dance. Poraženi Danci su se povukli u Chippenham, koga je Alfred potom stavio pod opsadu i tako prisilio Guthruma da sklopi sporazum iz Wedmorea.

Bitka je imala veliki značaj za dalju englesku historiju jer su nakon nje Danci odustali od planova za osvajanje Wessexa, a samim time i cijele Engleske. Alfred je tako stekao dragocjeno vrijeme da konsolidira svoju državu iz koje će u bliskoj budućnosti nastati jedinstvena Kraljevina Engleska.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. UK Inventory of War Memorials. Na spomen-ploči piše:

    U SPOMEN BITCI KOD ETHANDUNA VOJEVANOJ U OVOJ BLIZINI U MAJU 878. KADA JE KRALJ ALFRED VELIKI PORAZIO VIKINŠKU VOJSKU, STVORIVŠI TAKO ENGLESKU NACIJU. OTVORIO 7. MARKIZ OD BATHA NA DAN 5. NOVEMBRA 2000.

    Na dodatnom natpisu piše:

    OVAJ KAMEN, KOJI SU ISKLESAli F. SWANTON I SINOVI SA NORTH FARM U WEST OVERTONU, JE SARSENSKI KAMEN SLIČAN STIJENI IZ KINGSTON DEVERILLA, OBLASTI GDJE JE KRALJ ALFRED SAKUPIO SAKSONSKE VOJNE OBVEZNIKE IZ HAMPSHIREA, WILTSHIREA I SOMERSETA DA MARŠIRAJU PROTIV GUTHRUMOVE VIKINŠKE VOJSKE U CHIPPENHAMU.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]