Bitka kod Efeza (498. pne.)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bitka kod Efeza (498. pne.)
Segment Jonski ustanak
Datum 498. pne.
Lokacija Efez, Jonija
Ishod perzijska pobjeda
Teritorijalne
promjene
privremeni nadzor nad Jonijom
Sukobljene strane
Jonija Perzijska Monarhija
Komandanti i vođe
Haropin,
Eualkid
Artafern
Snage
12.000 30.000
Žrtve i gubici
8000 1800

Bitka kod Efeza (498. pne.) se odigrala za vrijeme Jonskog ustanka. U njoj je satrap Artafern porazio snage pobunjenih jonskih Grka te se tako osvetio za uništenje Sarda.

Pozadina[uredi | uredi kod]

Godinu dana nakon što su jonski Grci na maloazijskoj obali digli ustanak protiv Perzijske Monarhije, Aristagora, tiranin Mileta i pokretač ustanka uspio je u Grčkoj nagovoriti Atenu i Eretriju da ustanicima pošalju pomoć. Saveznička je iskoristila zauzetost perzijskog satrapa Artaferna opsdaom pobunjenog Mileta, kako bi iznenada napala, zauzela i spalila Sard, glavni grad provincije. Artafern se, doduše, uspio održati u citadeli. Saveznici su se, suočeni s otporom lidijskog stanovništva, odlučili povući prema obali odnosno prema pobunjenom gradu Efezu. Artafern je tako mogao prikupiti vojsku kojom će se obračunati s pobunjenicima.

Tok[uredi | uredi kod]

Artafern je, prikupivši vojsku, došao pod Efez. Grčka vojska je odlučila ne dozvoliti opsadu, nego se umjesto toga postavila na polju ispod gradskih zidina. U okršaju su brojčano nadmoćniji Perzijanci odnijeli pobjedu, a veliki broj Grka je ubijen, uključujući Eualkida, komandant eretrijskih ekspedicijskih snaga.

Posljedice[uredi | uredi kod]

Bitka nije imala odlučujući karakter, jer su se godinama nakon nje pobunjeni gradovi nastavili opirati Perzijancima. Međutim, teški gubici i neuspjeh pohoda je Atenjane i Eretrijce odvratio od daljeg sudjelovanja u ustanku te su se njihove snage povukle. To, Atenu, međutim, nije spasilo od perzijske odmazde koja će dovesti do maratonske bitke, kasnije i Kserksove generalne invazije.

Izvori[uredi | uredi kod]

Herodotus, The Histories, Book Five, chapter 102. (Project Gutenburg)