Bitka kod Arginuskih ostrva

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Bitka kod Arginuskih otoka)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bitka kod Arginuskih ostrva
Segment Peloponeski rat
Datum 406. pne.
Lokacija Arginuska ostrva kraj Lezbosa
Ishod Pobeda Atine
Sukobljene strane
Atina Sparta
Komandanti i vođe
8 generala Kalikratida
Snage
155 brodova 120 brodova
Žrtve i gubici
25 brodova 70 brodova

Bitka kod Arginuskih ostrva je bitka između Atine i Sparte, koja se odigrala 406. pne.. To je bila jedna od bitaka Peloponeskog rata.

Sparta blokira Atinjane na Lezbosu[uredi | uredi kod]

Spartanci pod komandom Kalikratida blokirali su na ostrvu Lezbos Atinjane pod komandom Konona. Atina šalje u pomoć 155 brodova sa nedovoljno veštom posadom. U Atini je bilo ostalo jako malo veštih veslača, tako da su na brodove ukrcali oslobođene robove. Pošto nije bilo mornaričkih oficira na raspolaganju flotom je komandovalo 8 generala. Kalikratida sa 120 brodova presreće atinsku flotu.

Početni raspored[uredi | uredi kod]

Pošto su znali da se suočavaju sa iskusnim spartanskim posadama, Atinjani odlučuju da primene novu strategiju. Umesto tradicionalne jedne linije brodova, Atinski centar se sastojao od dve linije, sa širim razmacima među brodovima. Brodovi iz druge linije time su mogli štititi bokove brodova prve linije. Nesigurni kako da se bore protv te formacije, Spartanci se nisu usudili da napadnu atinski centar.

Bitka[uredi | uredi kod]

Detalji bitke nisu jasni, ali kako je bitka trajala, dolazila je do izražaja supriornost u broju Atinjana na krilima,pa su se spartanski bokovi počeli savijati. Prisustvo očuvanog centra omogućilo je da se dalje sabije spartanska formacija. Konačno Spartanci beže, gubeći 70 brodova. Atinjani su izgubili 25 brodova. Kalikratida je ubijen u bici.

Posledice[uredi | uredi kod]

Posle bitke Atinjani su pretrpili gubitke. Zbog oluje nakon bitke nisu mogli da spasu mnogo mornara sa potopljenih brodova. Po povratku u Atinu smenili su oficire jer nisu spasili mornare sa potopljenih brodova. Šestoricu su pogubili, a među njima je bio i Perikleov sin. Neki su pobegli, pa im se sudilo u odsustvu. Izostanak talentovanih komadanata se osetio sledeće godine u bici kod Egospotama.

Vidi još[uredi | uredi kod]