Bitka između Sydneyja i Kormorana

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Bitka između Sydneya i Kormorana se vodila 19.11.1941. godine između australske krstarice Sydney i nemačke pomoćne krstarice Kormoran,a završila je uništenjem oba ratna broda.

Uvod[uredi | uredi kod]

Australija je 1934. godine dogovorila kupovinu od Velike Britanije građene lake krstarice koja će dobiti ime Sydney. S svojom brzinom od 32 čvora, osam 150 milimetarskih topova, četri 100 milimetarska topa, 8 torpednih cijevi i oklopom debljine između 25 i 76 milimetara osnovna zamišljena namjena ove brze krstarice je bila pomorska patrola i zaštita trgovačkih i putničkih brodova.

S druge strane trgovački brod Kormoran je izgrađen 1938. godine,a nakon izbijanja drugog svetskog rata biti će prenamjenjen u pomoćnu krstaricu to jest na njega će biti ugrađeno šest 150 milimetarskih topova i šest torpednih cijevi dok je dostizao brzinu od samo 18 čvorova. U poslednjim danima 1940. godine pomoćna krstarica Kormoran se uspešno probila na Atlantski ocean i tamo počela svoj ratni pohod. Tokom sledećih 10 meseci Kormoran će potopiti 11 brodova među kojima će se naći i jugoslavenski Velebit nakon čega mu je naređeno da pređe u Indijski ocean.

Bitka[uredi | uredi kod]

Pomoćna krstarica Kormoran
Krstarica Sydney 1940. godine.

S broda Kormoran koji je u skladu s vojnom doktrinom vijorio lažnu zastavu su 19.11.1941. oko 16:00 na pučini vidjeli nepoznati brod kojeg su odmah identificirali kao ratni brod nakon čega su Nemci pokušali pobjeći dignuvši brzinu broda na tada maksimalnih 15 čvorova dok su s druge strane Australci na Sydneyu vidjeli nepoznati trgovački brod koji su odlučili presresti. Sledećih 60 minuta će se voditi napeti razgovori između dva broda tokom kojih se Sydney sve više približavao Kormoranu dok se ovaj predstavlja za holandski trgovački brod. Oko 17:20 krstarica Sydney je uspešno identificirala Kormoran kao ratni brod i naredila mu da skine lažnu zastavu na što je njegov zapovednik postavio zastavu Nacističke Nemačke i naredio otvaranje vatre do kojeg će doći istovremeno s otvaranjem vatre s Sydneya. Za razliku od krstarice Sydney koja je promašila prve runde hitaca Kormoran je promašio prvu, ali su druga, treća i ostale pogodile svoj cilj. U drugoj rundi sretnim hicem Kormoran je onesposobio glavne topove Sydneya tako da ovaj u potpunom raspada zapovjednog lanca odgovara na vatru pomoćnim 13 milimetarskim topovima i to tek nakon šeste nemačke runde hitaca kada i pogađa neprijatelja.

Nakon samo pet minuta bliske borbe (17:30-17:35) australska krstarica Sydney pogođena s 8 salvi glavnih topova Kormorana i s par torpeda je obavijena dimom počela usporavati dok je istovremeno Kormoran koji nije imao nikakav oklop bio pogođen s više salvi 13 milimetarskih topova Sydneya u strojarnicu i rezervar goriva koji se zapalio. Sledećih 30 minuta Kormoran je nastavio iz teških topova gađati Sydney kojemu su oni bili onesposobljeni pa nije mogao odgovarati na vatru zbog kratkog dometa pomoćnih topova dok se sporo kretao izvan dometa u isto vreme kada su oštećenom Kormoranu otkazali motori.

Nakon bitke[uredi | uredi kod]

Izvlačenje Nemaca iz čamaca za spašavanje

Bitka je u potpunosti završila kada su se oba teško oštećena broda našla na udaljenosti od 10.000 metara. Posada nepokretnog Kormorana je na pučini mogla vidjeti požare s Sydneya do ponoći tako da se mislilo da je brod eksplodirao, ali se otkrićem olupine početkom 21 veka otkrilo da je jednostavno potonuo. S druge strane posada je napustila teško oštećeni Kormoran također oko ponoći dok je brod sporo tonuo što će biti ubrzano aktiviranjem od posade postavljene mine dok se ona nalazila u čamcima za spašavanje.

Kako se bitka vodila u Indijskom okeanu ispred obala Australija ona je pokrenula operaciju traženja krstarice Sydney pri čemu je pronašla 23.11.1941. Nemce njih 317 od sveukupno 399 u svojim čamcima za spašavanje, dok nije našla niti jednog preživjelog od 645 članova posade Sydneya što je ubrzo stvorilo bezbroj teorija zavere pošto je stanovništvo Australije kao i tamošnja vojska odbilo prihvatiti mogućnost da je teretni brod naoružan topovima i torpedima mogao potopiti oklopljenu krstaricu. Osim raznih teorija zavere koje su govorile o izdajničkom napadu Kormorana dok je bio pod holandskom zastavom, napadom japanske podmornice i Kormorana na Sydney, pogubljenju svih članova posade Sydneya (iako je u ratu 14 sličnih krstarica potonulo s gubicima između 95 i 100 % članova posade) Australija je aktivno tražila gotovo od početka olupine i Kormorana i Sydneya kako bi definitivno otkrila što se dogodilo,a ta upornost će biti nagrađena 2008. godine kada su oba broda nađena.

Na vest od bitki i pirovoj pobedi Kormorana svi članovi njegove posade su nagrađene željeznim križevima od nacističke nemačke dok je Australija dala odlikovanje Kormoran 1941. brodu Sydney čiji gubitak 645 života predstavlja 35 % svih mornaričkih gubitaka Australije u Drugom svetskom ratu.

Povezano[uredi | uredi kod]