To Be or Not to Be (film, 1942)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Biti ili ne biti (1942))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
To Be or Not to Be
kino-poster
RežijaErnst Lubitsch
ProducentErnst Lubitsch
ScenarioMelchior Lengyel
Edwin Justus Mayer
UlogeCarole Lombard
Jack Benny
Robert Stack
Felix Bressart
Sig Ruman
MuzikaWerner R. Heymann
van špice:
Miklós Rózsa
FotografijaRudolph Maté
MontažaDorothy Spencer
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere
6. 3. 1942 (1942-03-06)
Trajanje99 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski

To Be or Not to Be (sh. Biti ili ne biti) je američka crno-bijela filmska komedija snimljena 1942. u režiji Ernsta Lubitscha, koja se smatra jednim od najboljih ostvarenja njegove filmografije.

Protagonisti su pripadnici glumačke trupe u Varšavi na čelu sa Josephom Turom (čiji lik tumači Jack Benny), čija lijepa supruga Maria (koju glumi Carole Lombard) počinje ljubavnu vezu s naočitim zrakoplovcem poručnikom Sobinskim (čiji lik tumači Robert Stack). Radnja prikazuje kako svi oni, nakon što je Poljsku napala i okupirala nacistička Njemačka moraju nadvladati lične probleme i iskoristiti sve svoje vještine kako bi pomogli pokretu otpora.

Nastao je na osnovu originalne zamisli Lubitschevog suradnika Melchiora Lengyela, prema kojoj je ispočetka i sam Lubitsch bio skeptičan, smatrajući kako nije dobro da se tako ozbiljna i prijeko aktualna tema kao drugi svjetski rat koristi kao podloga za "laganu" screwball komediju. Kada se na kraju odlučio snimiti film, uloge glavnog glumca je povjerio popularnom njujorškom komičaru Jacku Bennyju, čija je partnerica trebala biti Miriam Hopkins. Njih dvoje se, međutim, nisu najbolje slagali na setu, te ju je Lubitsch zamijenio s Carole Lombard, oduševljenom tome što će konačno glumiti u filmu u produkciji United Artists i tako u svoju filmografiju pribilježiti sve tadašnje velike hollywoodske studije. Lombard je, pak, Lubitscha nagovorila da angažira njenog starog prijatelja, tada mladog i relativnog nepoznatog Roberta Stacka kome će to biti odskočna daska za dalju karijeru. Za Lombard je to bio posljednji film; nedugo nakon snimanja je otišla na turneju priredbi za prikupljanje ratnih obveznica i stradala u avionskoj nesreći. To Be or Not to Be je premijerno prikazan nepuna dva mjeseca kasnije.

Film je premijeru imao u kritičnom trenutku kada su Sile Osovine još uvijek pobjeđivale na većini bojišta. Brojni kritičari su zato žestoko napali film zbog "neozbiljnosti" i "nepriličnosti" pristupa aktualnim događajima, tjerajući samog Lubitscha da s njima raspravlja preko otvorenih pisama u novinama. Kasnije je, međutim, To Be or Not to Be prihvaćen kao jedno od klasičnih ostvarenja hollywoodske komedije.

Godine 1983. je Mel Brooks režirao istoimeni remake, a 2008. je u Indiji snimljena i bollywoodska verzija pod naslovom Maan Gaye Mughal-e-Azam s radnjom premještenom u moderno doba i kontekstom indijsko-pakistanskih obavještajnih spletki.

Uloge[uredi | uredi kod]

  • Carole Lombard ... Maria Tura, glumica u Poljskoj pod nacističkom okupacijom.
  • Jack Benny ... Joseph Tura, glumac i Marijin suprug.
  • Robert Stack ... Por. Stanislav Sobinski, poljski zrakoplovac zaljubljen u Mariju.
  • Felix Bressart ... Greenberg, jevrejski član glumačke trupe koji glumi sporedne uloge i sanja o tome da glumi Shylocka.
  • Lionel Atwill ... Rawich, nesposobni glumac u trupi.
  • Stanley Ridges ... Profesor Alexander Siletsky, nacistički špijun koji se izdaje za pripadnika poljskog pokreta otpora i nastoji zavesti Mariju kako bi je natjerao da i ona špijunira za naciste.
  • Sig Ruman ... Puk. Ehrhardt, nesposobni komandant Gestapoa u Varšavi.
  • Tom Dugan ... Bronski, član glumačke trupe koji imitira Hitlera.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]