Billy Budd

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Billy Budd ili Billy Budd, Sailor(sh. Billy Budd, pomorac) je pripovjetka američkog književnika Hermana Melvillea, posthumno objavljena 1924. godine. Radnja se događa godine 1797. za vrijeme Francuskih revolucionarnih ratova na HMS Indomitable, brodu britanske Kraljevske mornarice. Naslovni protagonist je Billy Budd, mladi novi član posade koji svojom vedrinom, mladošću i atraktivnim izgledom stiče simpatije drugova, ali ne i Johna Claggarta, ostarjelog i fizički deformiranog oficira koji ga optuži za planiranje pobune; Budd na formalnom saslušanju reagira tako što impulzivno udarcem šakom ubije Claggarta, a nakon čega se kapetan Vere nevoljko pridrži propisa i osudi Budda na smrt vješanjem.

Billy Budd je Melville počeo pisati krajem 1888. godine, ali ga nije uspio objaviti sve do smrti 1891. godine. Rukopis je slučajno pronađen 28 godina kasnije, te 1924. godine objavljen u Londonu gdje je izazvao oduševljenje. Veliki dio kritičara i historičara književnosti ga uspoređuje s ranijim i mnogo poznatijim Melvilleovim djelom Moby Dick, a pažnju je privukao i neobičnom strukturom, odnosno epilogom u kome se u obliku fiktivnih novinskih izvještaja i pjesama daje sasvim drukčija slika događaja od onih opisanih u radnji.

Billy Budd je postao predmetom nekoliko teatarskih adaptacija, kao i istoimene opere Benjamina Brittena. Godine 1962. je snimljen istoimeni igrani film sa Terenceom Stampom u glavnoj ulozi, a 1999. godine je Billy Budd poslužio i kao predložak za francuski film Beau Travail, radnjom smješten u milje francuske Legije stranaca.