Bill English

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bill English

Mandat
12. prosinca 2016. – 26. listopada 2017.
Zamjenik Paula Bennett
Prethodnik John Key
Nasljednik Jacinda Ardern

Rođenje 30. prosinca 1961.
Novi Zeland Lumsden, Novi Zeland
Politička stranka Nacionalna stranka
Supružnik Mary Scanlon

Potpis

Simon William "Bill" English (30. decambar 1961 -) je novozelandski političar koji od 2016. vrši dužnost premijera i vođe vladajuće Nacionalne stranke.

English je političku karijeru započeo kada je izborima 1990. godine izabran u Parlament kao zastupnik Wallacea. Godine 1996. je postao članom kabineta a 1999. postao ministar financija; na tom je mjestu služio manje od godinu dana jer je Nacionalna stranka iste godine izgubila parlamentarne izbore. U oktobru 2001. je zamijenio Jenny Shipley na čelu Nacionalne stranke, a asamim time postao i vođa Opozicije). Sljedeće godine je Nacionalna stranka ponovno izgubila izbore, te je u oktobru 2003. na čelu stranke zamijenjen sa Donom Brashom. Kada je u novembru 2006. Brash podnio ostavku, English je postao zamjenik novog vođe Johna Keya.

Nakon što je Nacionalna stranka na izborima 2008. godine pobijedila, English je postao zamjenik premijera, a također po drugi put postao ministar financija. Nakon što je u decembru 2016. John Key najavio ostavku, podržao je Englisha u izborima za vodstvo stranke, a koji je na kraju pobijedio kada su svi drugi kandidati odustali.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]