Bifurkacija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi Bifurkacija (razvrstavanje).

Bifurkacija (od latinske riječ bifurcus – "razveden"), ili rastok, je pojava koja se u pravilu pojavljuje u nizinskim, močvarnim dijelovima riječnog toka. Rijeka se rascijepi u dva toka, koji se ne spajaju, već teku u različitim porečjima. Razvodnica se u takvom slučaju nalazi u nizini, umjesto, kao što je uobičajeno, na grebenim i uzvišenim dijelovima reljefa. To su osobitosti vodoravne/horizonatlne bifurkacije, koja se razlikuje od vertikalne bifurkacije karakteristične za krški podzemni svet.

Najpoznatiji primjer Bifurkacije je u Južnoj Americi, u porječju Orinoca, gdje rijeka Casiquiare dijelom utječe u Orinoco pa preko nje u karipski bazen, a istovremeno i u Rio Negro, koji je lijevi pritok Amazone.

Na Balkanskom poluotoku se poznati primjer rastoka nalazi u kosovskom mestu Uroševac, gdje rječica Nerodimka teče na sjever u rijeku Sazlijo pa preko Sitnice u Ibar, koji je dio crnomorskog bazena. Na drugi strani na jugu otječe u Lepenac, koji je lijeva pritoka Vardara pa preko njega pripada egejskom bazenu.

V. također[uredi | uredi kod]