Berba špageta

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Berba špageta (engl. spaghetti tree hoax) je lažni trominutni televizijski prilog, emitovan 1. aprila 1957. y emisiji „Panorama“, britanske državne televizije „Bi-Bi-Si“.[1]

Kratki prilog objašnjava da su izuzetno blaga zima i istrebljenje „špagetinog žiška“ pogodovali izuzetno dobrom rodu špageta u kantonu Tičino na jugu Švajcarske.

Sledi objašnjenje kako su sve špagete jednake dužine nakon mnogih generacija brižljivog gajenja „drveća“ špageta i kako je to ovde mali porodični posao, za razliku od ogromnih plantaža špageta u Italiji, a zatim se „berači“ i gosti okupljaju na gozbi povodom berbe špageta, uz vino iz tradicionalnih bokalčića.

Reakcije[uredi | uredi kod]

Neposredno nakon ovog priloga, telefoni u Bi-Bi-Siju nisu prestajali da zvone satima. U Britaniji je te godine od 15,8 miliona domaćinstava, televizijske prijemnike imalo oko sedam miliona. [2] Procenjuje se da je program pratilo oko osam miliona gledalaca, pa su usledile stotine telefonskih poziva sa različitim motivima: jedni da objasne da to nije tačno, drugi da saznaju još detalja, a treći čak i da dobiju informacije o gajenju drveća špageta.

Zainteresovanima za gajenje špageta su iz Bi-Bi-Sija navodno odgovarali „da zasade struk špageta u konzervu paradajz sosa i nadaju se najboljem“. [3]

Prilog je ostao zapamćen kao najveća prvoaprilska šala svih vremena u Britaniji.

Decenijama kasnije, Si-En-En (engl. CNN) je proglasio ovu emisiju za „najveću podvalu koju je ikada napravila jedna ugledna medijska kuća“. [4]

Istorijske okolnosti[uredi | uredi kod]

U vreme emitovanja ovog priloga, italijanska kuhinja je u Britaniji bila prava retkost. O njoj su znali nešto više samo oni koji su putovali ili ratovali po Italiji koju deceniju ranije. Špageti su za Britance bili neobična hrana, koju su poznavali kao konzerviranu egzotičnu delikatesu sa paradajz sosom, pa nije bilo teško ubediti ih da se radi o biljci, a ne o testenini koja se pravi od brašna.

Na skupu posle smrti idejnog tvorca ove podvale, Čarlsa de Jegera, 2000. godine, zabeleženo je da je Ijan Džejkobi, tadašnji direktor Bi-Bi-Sija rekao Leonardu Mejlu, direktoru informativnog programa 1954-61: [5]

Kada sam video prilog, rekao sam ženi: „Ne bih rekao da špagete rastu na drveću“. Pogledali smo u Enciklopediju Britaniku. Znate li, Mejle, da se u „Britanici“ špagete čak i ne spominju?

Produkcija[uredi | uredi kod]

Priču je osmislio kamerman „Panorame“ Čarls de Jeger, prisećajući se kako su nastavnici u njegovoj školi u Austriji zavitlavali njegove školske drugove da su toliko glupi da bi poverovali ako bi im neko rekao da špagete rastu na drvetu.

Neke scene su snimljene u tadašnjoj fabrici „Pasta fuds“ (engl. Pasta Foods) u London Roudu, Sent Albans, u Hartfordširu, a scene gozbe u hotelu u Kastanjoli u Švajcarskoj.

Da bi prilog bio što uverljiviji, tekst je čitao ugledni televizijski voditelj Ričard Dimblbi.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Blic Online | Pet najboljih medijskih šala za 1. april
  2. „Television Ownership in Private Domestic Households 1956-2009 (Millions)”. Barb.co.uk. Arhivirano iz originala na datum 2008-06-17. Pristupljeno 25. 1. 2010. 
  3. McLennan, Louisa (10. 9. 2004.). „Fool's gold”. Times Online. Pristupljeno 25. 1. 2010. 
  4. By Saeed Ahmed CNN. „A nod and a link: April Fools' Day pranks abound in the news”. CNN.com. Pristupljeno 25. 1. 2010. 
  5. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2009-04-12. Pristupljeno 2014-12-22. 

Spoljni izvori[uredi | uredi kod]