Smederevski sandžak

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Beogradski pašaluk)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Smederevski sandžak (Beogradski pašaluk) 1791.

Beogradski pašaluk je domaći kolokvijalni naziv za upravnu jedinicu Osmanskog carstva u kojoj je izbio Prvi srpski ustanak, a čiji je zvaničan naziv zapravo bio Smederevski sandžak. Među Turcima Osmanlijama Smederevski sandžak je takođe bio poznat i kao oblast Morava (nezvaničan naziv). Na osnovu današnjih procena Smederevski sandžak je u momentu izbijanja Prvog srpskog ustanka imao oko 400.000 stanovnika, od kojih su oko 40-50.000 bili muslimani (najvećim delom srpskog jezika).

Zabuna u vezi sa zvaničnim nazivom Smederevskog sandžaka je jedan od velikih propusta domaće istoriografije, a istorijski netačan naziv Beogradski pašaluk je kasnije našao put i do stranih istoričara.

Smederevski sandžak osnovan je neposredno nakon pada Srpske despotovine (1459. godine). Nakon otomanskog osvajanja Beograda (1521. godine) uprava Smederevskog sandžaka je premeštena u Beogradsku tvrđavu. Do 1541. godine Smederevski sandžak je bio u sastavu Rumelijskog, a od tada do kraja XVII v. Budimskog beglerbegluka (poznatog i kao ejalet). U Beogradu je, u vreme Osmanskog carstva, postojalo 273 džamije i mesdžida (posebne islamske bogomolje) (Putopisi Evlije Čelebije iz 17. veka). U vreme austrijske vladavine (1717—1739) srušen je velik broj džamija, a ostale su srušene nakon prvog srpskog ustanka.[1]

Krajem XVIII v. Smederevski sandžak se delio u 12 nahija, koje će ostati do izbijanja Prvog srpskog ustanka: beogradska, smederevska, požarevačka, ćuprijska, jagodinska, kragujevačka, užička, valjevska, šabačka, rudnička, sokoska i boravička.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]