Benson (TV serija)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Benson
Formatsitcom
KreatorSusan Harris
NastupajuRobert Guillaume
James Noble
Inga Swenson
Missy Gold
Rene Auberjonois (1980-86)
Ethan Phillips (1980-85)
Jerry Seinfeld (1980-81)
Caroline McWilliams (1979-81)
Didi Conn (1981-85)
Lewis J. Stadlen (1979-80)
Billie Bird (1984-86)
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Broj epizoda158 (Lista epizoda)
Produkcija
Trajanje24-25 Minutes
Emitiranje
Originalni kanalABC
Originalno prikazivanje13.9. 197919.4. 1986.

Benson je američki televizijski sitcom koji se emitirao od 13. 9. 1979. do 19. 4. 1986. na ABC-u. Glavni lik je bio batler Benson DuBois, koga je glumio Robert Guillaume, a koji se prvi put pojavio u parodiji na sapunice Soap.

U originalnoj seriji Benson DuBois je bio batler bračnog para Chestera i Jessice Tate (Katherine Helmond). U novoj seriji je dobio posao kod Jessicinog rođaka Eugenea Gatlinga (James Noble), guvernera jedne američke države. Benson se brinuo o njegovoj kući, kao i mladoj kćerci Katie (Missy Gold), te se često sukobljavao s kućepaziteljicom Gretchen Kraus (Inga Swenson) i guvernerovim načelnikom štaba Johnom Taylorom (Lewis J. Stalden, koga je nakon prve sezone zamijenio Rene Auberjonois).

Benson je tokom serije polako napredovao u guvernerovoj službi, postavši prvo glavni kućepazitelj, potom državni direktor za budžet, a na kraju i viceguverner. U završnoj sezoni se Benson na izborima kandidirao protiv Gatlinga, a ishod izbora bio predmetom nerazriješenog cliffhangera u finalu serije.

Serija se među američkim televizijskim historičarima često naziva jednom od uspješnijih manifestacija tzv. Fonziejevog sindroma, odnosno sporednog lika jedne serije koji se nametnuo kao glavni lik. Robert Guillame je za tumačenje lika Bensona u originalnoj seriji dobio Emmy za najboljeg sporednog, a za tumačneje Bensona u novoj seriji Emmy za najboljeg glavnog glumca.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]