Benoît Fourneyron

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Benoît Fourneyron

Rođenje 31. oktobar 1802.
Saint-Étienne, Loire, Francuska
Smrt 31. jul 1867. (dob: 64)
Polje mašinstvo
Alma mater École des Mines de Saint-Étienne
Poznat po vodna turbina

Benoît Fourneyron (Beno Furnejron) (31. oktobar 1802.31. jul 1867.) je bio francuski inženjer, rođen u Saint-Étienneu, Loire. On je napravio značajan doprinos u razvoju vodne turbine.

Nakon što je završio inženjersku školu u Saint-Étienneu, bavio se nekoliko godina sa rudarstvom i izradom kovanih metalnih ograda. U to vrijeme, znatan broj francuskih inženjera se bavilo primjenom matematike na rad vodeničkog kola. Stoljećima je vodeničko kolo pretvaralo hidroenergiju u koristan rad, ali nova industrijska revolucija zahtijeva sve više snage i bolju iskoristljivost vodeničkog kola.

Koristeći savjet svog učitelja, Fourneyron je 1827. napravio prototip novog vodeničkog kola, kojeg je nazvao “turbina”. U njegovoj konstrukciji, kolo je bilo vodoravno, za razliku od ostalih vodeničkih kola u to vrijeme, koji su stajali okomito. Turbina je imala snagu od 4,5 kW, dva reda lopatica, zakrivljenih u suprotnom smjeru, da bi izvukle što više snage iz mlaza vode. Za to je dobio i nagradu od udruge industrijalaca.

Slijedećih desetak godina Fourneyron je radio sve veće i bolje turbine, učeći iz svojih grešaka. 1837. napravio je turbinu od 45 kW, koja se mogla okretati, u to vrijeme nezamislivih 2 300 okretaja u minuti. Stupanj iskorištenja tog modela je bila 80 %.

Sve više tvornica je koristilo Fourneyronove turbine, pogotovo engleska tekstilna industrija. 1895. njegova turbina je bila ugrađena na slapovima Niagare, u novoj hidroelektrani.

Izvori[uredi | uredi kod]