Beloruska pravoslavna crkva

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bjeloruska pravoslavna crkva

Saborni hram Silaska Svetog duha, Minsk

Osnovne informacije
Autonomija 11. oktobar 1989.
Kanonsko priznanje Kanonski priznata
Predstojatelj Mitropolit minski i slucki i patrijarhov egzarh sve Bjelorusije Filaret
Sjedište Minsk
Rezidencija predstojatelja Minsk
Kanonska jurisdikcija Bjelorusija
Kalendar Julijanski kalendar
Broj
Episkopa 13 (uključujući 3 vikarna)
Eparhija 11
Školskih ustanova 8
Manastira 27
Parohija 1437
Hramova 1175
Sveštenika 1438
Vjernika preko 80% stanovništva
Zvanična stranica www.church.by

Bjeloruska pravoslavna crkva ili Bjeloruski egzarhat Moskovskog patrijarhata (blr. Беларуская праваслаўная царква ili Беларускі экзархат Маскоўскага патрыярхату, rus. Белору́сская православная церковь ili Белорусский экзархат Московского патриархата), je egzarhat pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve.

Poglavar je gospodin Filaret, mitropolit minski i slucki i patrijarhov egzarh sve Bjelorusije. Sjedište egzarhata se nalazi u Minsku.

Istorija[uredi | uredi kod]

Arhijerejski sabor Ruske pravoslavne crkve se na svom zasjedanju (9—11. oktobar 1989) opredijelio za osnivanje Bjeloruskog egzarhata Moskovskog patrijarhata, potvrdivši prethodnu odluku Svetog sinoda o osnivanju Mogiljevske, Pinske i Polocke eparhije.

Dana 16. oktobra 1989, na osnovu opredjeljenja Arhijerejskog sabora na prethodno održanom zasjedanju, Sveti sinod je donio odluku da egzarh Bjelorusije ima titulu „mitropolit minski i grodnjenski, patrijarhov egzarh Bjelorusije“. Mitropolit minski i bjeloruski Filaret imenovan je za egzarha.

Arhijerejski sabor je na svom zasjedanju (30—31. januar 1990) usvojio Uredbu o egzarhatima i ubrzo je primjenio i u Ustavu Ruske pravoslavne crkve, što je naposljetku potvrđeno od strane Pomjesnog sabora (7—8. jun 1990).

Aktom Sinoda Bjeloruskog egzarhata od 6. februara 1992, potvrđen aktom Svetog sinoda od 19. februara 1992, tadašnja Minska eparhija je reorganizovana i teritorijalno svedena u granice Minske oblasti. Egzarh je dobio novu arhijerejsku titulu — „mitropolit minski i slucki i patrijarhov egzarh sve Bjelorusije“.

Danas, Bjeloruska pravoslavna crkva ima 11 eparhija i 1.437 crkvenih opština.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]