Béla Lugosi

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Bela Lugoši)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Béla Lugosi
Bela Lugosi u filmu The Devil Bat (1940)
Biografske informacije
RođenjeBéla Ferenc Dezső Blaskó
(1882-10-20)20. 10. 1882.
Lugos, Austro-Ugarska (danas Lugoj, Rumunjska)
Smrt16. 8. 1956. (dob: 73)
Los Angeles, Kalifornija, SAD
DjecaBela George Lugosi
Znamenite uloge
Službene stranice
http://www.lugosi.com

Béla Lugosi (mađ. Lugosi Béla, 20. oktobar 1882 – 16. august 1956.) bio je znameniti mađarski kazališni i filmski glumac najpoznatiji po ulozi Grofa Drakule u američkoj broadwayskoj istoimenoj predstavi (1927) i istoimenom filmu (1931), temeljenom na klasičnom vampirskom romanu Brama Stokera Dracula.

Biografija[uredi | uredi kod]

Lugosi je rođen pod imenom Béla Ferenc Dezső Blaskó u Lugosu u tadašnjoj Austro-Ugarskoj (današnji Lugoj u Rumunjskoj). Bio je četvrto dijete Paule de Vojnich i bankara Istvána Blaskoa.[1] Lugosi je u mladosti započeo glumačku karijeru na pozornicu tumačeći Shakespeareove likove. Za vrijeme prvog svjetskog rata, Lugosi je mobiliziran i služio je kao pješadijski poručnik u austro-ugarskoj vojsci. Tamo se istakao hrabrošću, ali je nakon ranjavanja demobilizran te se vratio kazalištu.

Godine 1917. Lugosi se oženio za Ilonu Szmick. Iste je godine počeo nastupati u mađarskim nijemi filmovima pod pseudonimom Arisztid Olt. Nastupio je u njih dvanaest kada mu je karijeru prekinuli burni poratni događaji, odnosno stvaranje kratkotrajne Mađarske Sovjetske Republike 1919. godine. Lugosi je sudjelovao u stvaranju glumačkog sindikata, te je nakon pada Republike u doba Bijelog terora kao ljevičar bio proskribiran. Plašeći se za svoj život, godine 1920. je emigrirao u Njemačku, a istovremeno se razveo od supruge, navodno zbog političkog neslaganja s njenim roditeljima.

Lugosi je u Njemačkoj glumio u nekoliko danas izgubljenih filmova temeljenih na prozi Karla Maya, da bi se u decembru iste godine ilegalno iskrcao kraj New Orleansa, a u martu 1921. dobio dozvolu boravka u SAD. Lugosi je ispočetka zarađivao kao fizički radnik, ali se brzo spojio s mađarskom imigrantskom kolonijom u New Yorku, probio do kazališta, a zatim do Hollywooda, gdje je 1923. imao debi u nijemom filmu The Silent Command.

Godine 1927. Lugosi je, zahvaljujući markantnoj pojavi i egzotičnom mađarskom naglasku dobio ulogu grofa Drakule na Broadwayu. Ta uloga, koju će nešto kasnije ponoviti i na filmu, učinila ga je slavnim i učinila jednom od ikona horor-žanra 1930-ih. Međutim, ona mu je također ograničila karijeru, s obzirom da je otada do kraja života primao isključivo ponude za uloge egzotičnih stranih negativaca.

Lugosi, koji je uloge u nekoliko prestižnih filmova izgubio zahvaljujući svađi s Jamesom Whaleom, otada je bezuspješno pokušavao dobiti nešto drukčije uloge. Međutim, producente je gotovo uvijek zanimala isključivo varijacija na temu Drakule, a to je uključilo i njegov posljednji visokobudžetni film Abbott and Costello Meet Frankenstein iz 1948. godine, gdje je parodirao svoj naslavniji lik.

Lugosi je dotada već bio degradiran na uloge u filmovima snimanim u tzv. Poverty Rowu, dijelu Hollywoodas specijaliziranim za niskobudžetna ostvarenja. Nikada zaliječena ratna rana ga je, pak, tada okrenula konzumiranju morfija o kome je postao ovisan.

1950-ih je ostarjelog i zaboravljenog Lugosija pronašao filmaš Edward D. Wood Jr. te mu dao glavne uloge u nekoliko svojih filmova - Glen or Glenda i Bride of the Monster. Nedugo snimanja potonjeg filma Lugosi je nakratko završio u klinici za odvikavanje od morfija. Po izlasku je počeo snimanje najpoznatijeg Woodovog filma Plan 9 from Outer Space, ali ga je prije dovršetka pogodio srčani udar od koga je umro.

Nasljeđe[uredi | uredi kod]

Lugosi je, zahvaljujući svojoj najpoznatijoj ulozi, desetljećima nakon svoje smrti postao predmetom brojnih imitacija, parodija, ali i homagea.

Njegov je lik, pak, godine 1966. postao predmetom sudskog spora između studija Universal i njegovih nasljednika - supruge Hope Linninger i sina Bele Lugosija Juniora - koji su tvrdili kako su naslijedili Lugosijevo pravo na osobnost. Godine 1979. Vrhovni sud Kalifornije je presudio protiv njih, ali je upravo ta presuda bila godine 1986. povodom za donošenje Kalifornijskog zakona o pravima slavnih osoba kojima je nasljednicima priznato pravo raspolaganja likom preminule slavne osobe.

Lugosijev lik je suvremenim gledateljima najpoznatiji po tome što se pojavio u znamenitom filmu Ed Wood iz 1994. godine. U njemu je glumca tumačio Martin Landau, koji je za to nagrađen Oscarom za najbolju sporednu ulogu.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. IMdb and Biography Channel

Vanjske veze[uredi | uredi kod]