Beatlemanija

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Beatlesomanija)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Beatlemanija (od riječi Beatle i mania) je termin koji je skovan tijekom 60-ih, a opisuje intezivnu maniju obožavatelja prema Beatlesima u njihovim ranijim godinama koje su obilježile njihovu ogromnu popularnost.

Andi Lothian, bivši promovitelj škotske glazbe, tvrdi da je on skovao termin kada je razgovarao s novinarom na koncertu Caird Hall Beatles koji je bio dio mini turneje Beatlesa po Škotskoj, 7. listopada 1963. Prvi put se u tisku termin rabio u The Daily Mirror 15. listopada 1963. u vijestima o koncertu Beatlesa u Cheltenhamu koji se zbio dan prije.

Beatlemanija se pojavila u Velikoj Britaniji, a potom proširila po cijeloj Europi, zatim u SAD-u i konačno u cijelom svijetu. Manifestirala se u masama obožavateljica grupe, koje su vrištale kad bi se Beatlesi pojavili. Vremenom je rasla i, između ostalog, zbog nemogućnosti da se koncentriraju na svoja koncertna izvođenja, Beatlesi su se povukli sa turneja. Obožavatelji su nastavili da ih progone i poslije toga, sve do konačnog raspada grupe.

Beatlemanija se proširila u SAD-u nakon što su Beatlesi bili izvođači u The Ed Sullivan Showu 1963. Razmjeri Beatlemanije u toj zemlji bili su očiti po popularnosti njihovih singlova i albuma jer su Beatlesi imali singl broj jedan 59 tjedana tijekom 6 i pol godina.