Bečki Vizental institut za studije holokausta (VWI)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Bečki Vizental institut za studije holokausta (Vienna Wiesenthal Institute for Holocaust Studies, VWI) je istraživački centar koji se bavi kako istraživanjem i dokumentiranjem tako i edukacijom u vezi sa svim aspektima antisemitizma, rasizma i holokausta, uključujući pri tome njegove uzroke i posledice. Oformirali su ga Simon Vizental (Simon Wiesenthal) i međunarodni i austrijski istraživači. Institut se nalazi u Beču, u Austriji, a financiran je od Grada Beča i Ministarstva nauke, istraživanja i ekonomije.

Istorija[uredi | uredi kod]

Simon Vizental je u posljednjim godinama svog života želeo da svoj arhiv učini dostupnim za dalja istraživanja i stvori osnovu za studije holokausta u Beču. Kad su ga Bečka jevrejska opština (Israelitische Kultusgemeinde - IKG) i Bečke naučne institucije kontaktirale s idejom o osnivanju Centra za istraživanje holokausta. Vizental se, zajedno s austrijskim i međunarodnim istraživačima, pre svoje smrti 2005, lično angažovao oko razvijanja koncepta za takav institut.

VWI je osnovan 2009. godine, a u punom obimu radi od 2012.

Organizacija[uredi | uredi kod]

Noseća institucija instituta je udruženje koje obuhvata Bečku jevrejsku opštinu (IKG), Jevrejski dokumentacioni centar (Dokumentationszentrum des Bundes Jüdischer Verfolgter des Naziregimes), Dokumentacioni centar austrijskog otpora (Dokumentationsarchiv des österreichischen Widerstandes - DÖW), Odsek za savremenu istoriju Univerziteta u Beču (Institut für Zeitgeschichte der Universität Wien), Jevrejski muzej u Beču, Međunarodni savez za sećanje na Holokaust (International Holocaust Remembrance Alliance) i Centar za jevrejsku kulturnu istoriju na Univerziteta u Salzburgu (Zentrum für jüdische Kulturgeschichte, Universität Salzburg).

Upravni odbor direktora instituta imenuju članovi te noseće institucije. Ovaj donosi odluke o svim organizaonim pitanjima instituta.

Međunarodni naučni savetodavni odbor igra ključnu ulogu u svim naučnim pitanjima. Odbor čini najmanje dvanaest međunarodno priznatih stručnjaka, od kojih najmanje devetoro mora biti angažovano u inostranstvu, a iz austrijskih naučnih institucija ih ne sme biti više od troje. Pri tome je naročito značajno da ovo savetodavno telo bude interdisciplinarno.

O svakodnevnom poslu instituta odlučuju direktor, direktor istraživačkog programa i zaposleni na institutu, koji su odgovorni za biblioteku, arhiv, publikacije, odnose s javnošću i sekretariat. Aktivnosti se dele u tri glavne kategorije: istraživanje, dokumentovanje i edukacija. U okviru te tri kategorije institut se bavi svim pitanjima povezanima s antisemitizmom, rasizmom i Holokaustom, uključujući njegove uzroke i posledice.

Glavne aktivnosti[uredi | uredi kod]

VWI se bavi međunarodnim i interdisciplinarnim istraživanjem u dva oblika: svake godine se raspisuje konkurs za više istraživače, istraživačke i mlađe suradnike i VWI sprovodi istraživačke projekte varirajuće dužine. Više istraživačkih projekta o istoriji antisemitizma i holokaustu je već završeno, u toku su ili u fazi apliciranja.

Od jeseni 2012. godine na institutu svake godine radi šestero istraživača stipendista: dva viša istraživača, dva istraživačke i dva mlađa suradnika. Obično se konkurs raspisuje krajem godine. Odluku o dodeli stipendija donose u proleće svake godine komisija Znanstvenog savetničkog odbora i istraživači instituta.

Arhiv instituta, koji se sastoji iz arhiva Simona Vizentala i materijala vezanog za temu Holokausta iz arhiva Bečke jevrejske opštine, zajedno sa sve većom bibliotekom, odgovoran je za dokumentacijski angažman instituta. Akademska događanja, poput predavanja, konferencija, radionica i intervencija u javnoj sferi imaju za cilj da informišu i obrazuju.

Elektronski časopis instituta S:I.M.O.N. - Shoah: Intervention. Methods. DocumentatiON objavljuje manuskripte "Simon Vizental predavanja", radne članke nastale u okviru stipendija te članke odabrane od strane uredništva. Ediciju knjiga instituta izdaje Bečka izdavačka kuća new academic press. Bilten insituta VWI u fokusu objavljuje se dva puta godišnje na nemačkom i informiše o predstojećim događanjima i aktivnostima.                                 

Događaji[uredi | uredi kod]

Da bi postigao svoje ciljeva institut organizuje različite vrste javnih događanja u sećanje na holokaust.

VWI je u međuvremenu pre svega poznat po "Simon Vizental predavanjima", koja, uz pomoć međunarodno poznatih istraživača, široj publici predstavljaju aktuelna istraživanja o holokaustu. Krajem svake godine institut organizuje godišnju Simon Vizental konferenciju, dok se u okviru manje radionice početkom leta diskutuju najnoviji trendovi studija holokausta. "VWI-Visuals" prezentuje javnosti nepoznate ili zaboravljene vredne prikaze holokausta u vizualnim medijima.

Intervencije u javnoj sferi služe evociranju sećanja na određene događaje i koriste inovativne, ponekad i provokativne i nekonvencionalne metode.

Spoljni linkovi[uredi | uredi kod]