Batrić Mijović

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Batrić Mijović
Datum rođenja: 14. oktobar 1936.
Mesto rođenja: Flag of Kraljevina Jugoslavija Murino, Plav, Kraljevina Jugoslavija

Batrić Mijović (Murino, opština Plav, 14. oktobar 1936) je srpski i crnogorski pravnik i bivši generalni sekretar Novog komunističkog pokreta Jugoslavije. Na mestu generalnog sekretara NKPJ-a bio je od 28. januara 2012. godine do 14. januara 2017. godine. [1]

Biografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Potiče iz srednje imućne seljačke porodice. Uža i šira porodica aktivno je učestvovala u komunističkom i partizanskom pokretu Crne Gore.

Osnovnu školu završio je u rodnom mestu, nižu gimnaziju u Ivangradu, dašašnje Berane u Crnoj Gori. Pravni fakultet je upisao 1956. godine u Beogradu i završio ga u redovnom roku.

Prvi radni odnos zasnovao je u narodnom odboru opštine Lukavac, nakon čega je primljen na stručne poslove po konkursu u SO Kovin 1964. godine. Naredne 1965. godine izabran na funkciju sekretara SO Kovin. Tu funkciju je vršio u dva mandata. Od 1973. do odlaska u penziju radio je na poslovima direktora radnih organizacija u Beogradu.

Od rane mladosti bio član Saveza komunista Jugoslavije. Bio je u organima partije, Socijalističkog saveza radnog naroda i u drugim društvenim organizacijama.

Član je Nove Komunističke partije Jugoslavije od 2005. godine. Pre izbora na mesto generalnog sekretara biran je za člana sekretarijata NKPJ.

Povezano[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. „Održana konferencija NKPJ Nastavljamo liniju - jačajmo Partiju, Savez komunističke omladine Jugoslavije, Beograd, 29. januar 2012.

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]

prethodnik
Branko Kitanović
Generalni sekretar Novog komunističkog pokreta Jugoslavije
2012. - 2017.
sledbenik
Aleksandar Banjanac