Batokljun

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Batokljun
Status zaštite

Status zaštite: Niska zabrinutost (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Passeriformes
Podred: Passeri
Infrared: Passerida
Natporodica: Passeroidea
Porodica: Fringillidae
Potporodica: Carduelinae
Rod: Coccothraustes
Vrsta: C. coccothraustes
Dvojni naziv
Coccothraustes coccothraustes
(Linnaeus, 1758.)
Rasprostranjenost C coccothraustes, žuto ljeti, zeleno stanarica, plavo zimi

Batokljun (Coccothraustes coccothraustes) je ptica duga 18 cm, koja pripada porodici češljugarki unutar reda vrapčarki. Najbliži srodnik mu je zimovka. Vrlo su tihe i nenametljive, a obično se mogu naći u parovima ili malenim grupama.

Izgled[uredi | uredi kod]

Ima ukupnu dužinu između 16,5 i 18 cm, raspon krila od 29 do 33 cm i težinu između 48 i 62 g. Imaju prilično zdepast izgled, a ženke su manje od mužjaka. Kljun je sive, metalne boje (svjetliji zimi nego u ljeto), noge su kratke i ružičaste, rep je kratak, a oči su smeđe boje. Mužjaci imaju upadljivije perje nego ženke. Glava je svijetlosmeđe boje, grlo crno, strane vrata i leđa siva, krila tamnosmeđa, a stomak sivkastosmeđ. Po sredini krila također se protežu i tri linije, bijela, smeđa i plava.

Ishrana[uredi | uredi kod]

Hrani se tvrdim plodovima, koje drobi svojim jakim kljunom i snažnim viličnim mišićima. Ti mišići mogu proizvesti silu koju stvara teret od 30 do 48 kg. Osim toga, hrani se i bobicama, pupoljcima i povremeno gusjenicama i bubama. Mogu sažvakati i lišće masline. Često se hrane u grupama, naročito zimi.

Rasprostranjenost[uredi | uredi kod]

Rasprostranjeni su u čitavoj Evropi, istočnoj Aziji (uključujući i sjeverni dio Japana) i Sjevernoj Africi. Obično nastanjuje listopadne šume, naročito ukoliko drveće daje plodove. Javljaju se i u parkovima i vrtovima. Mogu se naći i u zimzelenim šumama ukoliko u blizini postoji izvor vode. Zimi traže šume sa drvećem koje im pruža hranu, kao što su trešnje ili šljive.