Bastasi (Bosansko Grahovo)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bastasi
Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Entitet Federacija Bosne i Hercegovine
Opština/Općina Bosansko Grahovo
Stanovništvo
Stanovništvo ((1991)) 194
Geografija
Koordinate 44°04′14″N 16°39′23″E / 44.07056°N 16.65639°E / 44.07056; 16.65639
Bastasi is located in BiH
Bastasi
Bastasi
Bastasi (BiH)
Ostali podaci


Koordinate: 44° 04′ 14" SGŠ, 16° 39′ 23" IGD

Bastasi su naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini u opštini Bosansko Grahovo koja pripada entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. Na popisu stanovništva 1991. u njemu je živjelo 194 stanovnika.[1]

Selo Bastasi se nalazi u opštini Bosansko Grahovo,na tromeđi opština Bosansko Grahovo,Glamoč i Lijevno,smešteno u Donjem Lijevanjskom polju na obroncima planine Staretine.,Od Bosanskog Grahova udaljeno 30 kilometara prema Lijevnu.U centru sela iz planine Staretine izvire periodična rijeka Bastašica koja u toku letnjeg perioda presuši,njena dužina je oko 2 kilometara i uliva se u močvaru Ždralovac u donjem Lijevanjskom polju.Na Bastašici se nalazi nekoliko mlinova ili vodenica koje su služile za mlevenje žitarica u jesenjem i zimskom periodu.U selu postoji još nekoliko periodičnih izvora koji takođe kao i Bastašica presuše u letnjim mesecima ,izvori su izvor Krivajice,Manitaš,Majinovac,Vukovića vrelo i Bučkovac.U selu se nalaze zaseoci ŠEGRTI,CVIJANI,ĐAPE,KALABE,VUKOVIĆI,LJUBOJE,PETROVIĆI,LOVRE,GORNJI IVETIĆI,DONJI IVETIĆI,KOZOMARE I KOZARI sa oko 65 domaćinstava,stanovništvo koje tu živi vekovima je Srpske nacionalnosti i pravoslavne veroispovesti.Osnovne grane privrede sela Bastasi oduvek su bili stočarstvo i poljoprivreda.Teritirija sela Bastasi dužine je oko 5 kilometara,na istoku graniči sa selom Bogdaše koje se nalazi u Lijevanjskoj opštini a na zapadu se graniči sa selom Nuglašica.Od pojloprivrednih kultura najbolje uspeva krompir,šargarepa,pasulj,luk,kupus,pšenica,ječam i raž a od voća šljiva,kruška,jabuka i drenjina od kojih se preradom prave vrhunske voćne rakije.Od stočarstva stanovništvo je najviše gajilo krave,ovce,koze,konje i kokoške.Vrste drveta koje rastu na planini Staretini su Crni grab,Hrast kitnjak,Jasen,Beli grab,Dren,Bukva,Javor,Klen,Divlja kruška,Džanarika,Lješnik,Rašejka,Mukinja a od četinara najrasprostranjeji su Jela i Smrča.

Istorija[uredi - уреди | uredi izvor]

U Bastasima, lokacija zaseoka Đape, postoji Gradina,prvo Ilirsko a zatim i rimsko utvrđenje, nedovoljno istraženo.[2] Naziv sela , vjerovatno, nije slovenski. Čini se da naziv sela podsjeća na nekadašnje prisustvo Rimljana. Na izvoru Bastašice, i praistorijskoj gradini, nađeni su arheolški i epigrafski ostaci, ulomci rimskih nadgrobnih spomenika koji mogu da posvjedoče o nekadašnjem rimskom naselju na ovome lokalitetu. Interesantno je da u južnoj Italiji postoji mjesto zvano Basta. Može biti da su se i livanjski Bastasi ranije zvali Basta, odnosno da su to ime naselju dali rimski legionari, vojnici, među kojima je neko mogao biti iz istoimenog mjesta u južnoj Italiji. Smatra se da je ime sela formirano od italijanske reči "basta", koja se upotrebljava u značenju našeg "dosta", te da ime sela Bastasi podsjeća na nekadašnje prisustvo Rimljana.

S

Treba navesti i podatak da se u Bastasima nalazio rudnik boksita. Po narodnoj pjesmi tu su u sedamnaestom vijeku radili Saksonski rudari iz Njemacke.

Stanovništvo[uredi - уреди | uredi izvor]

Nacionalnost 1991.
Srbi 194
Muslimani 0
Hrvati 0
Jugosloveni 0
ostali 0
Ukupno 194

Privreda[uredi - уреди | uredi izvor]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Nacionalni sastav stanovništva - Rezultati za Republiku po opštinama i naseljenim mjestima 1991.. Sarajevo: Izdanje Državnog zavoda za statistiku Republike Bosne i Hercegovine. 
  2. RIMSKA UTVRDENJA U BiH S OSOBITIM OSVRTOM NA UTVRDENJA KASNE ANTIKE -IRMA ČREMOŠNIK Topniška 62, YU-61000 Ljubljana,1990

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]

Šablon:Bosansko Grahovo