Barska nadbiskupija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
  Kotorska biskupija
  Barska nadbiskupija

Barska nadbiskupija je nadbiskupija Katoličke crkve.

Nadležni nadbiskup je monsinjor Rrok Gjonlleshaj, a sjedište nadbiskupije se nalazi u Baru.

Istorija[uredi | uredi kod]

Nije poznato kada je u Duklji osnovana biskupija. Na Saboru u Halkedonu 451. nalazio se i dioklijski biskup Evandro, ali po svoj prilici frigijske Dioklije. Za pape Gregorija I (590—604) dukljanski se biskup nalazio pod skadarskim, a za cara Lava III (717—741) potpao je pod dračkog mitropolita. U 9. vijeku Duklja je dobila nadbiskupa.

U 11. vijeku osnovana je nadbiskupija u Baru (lat. Antibarum), a nadbiskup koji se nalazi na njenom čelu nosi titulu archiepiscopus diocliensis atque antibarensis ecclesiae. Njegova se mitropolitska vlast, prema buli pape Aleksandra II od 18. marta 1067. širila po Dukljanskoj, Kotorskoj, Palačkoj, Svačkoj, Skadarskoj, Drivaskoj, Pilotskoj, Srpskoj ili Raškoj, Bosanskoj i Travunskoj biskupiji.

Ne zna se pouzdano kada su dukljansko-barski nadbiskupi postali srpski primasi. Utvrđeno je da se od 16. vijeka nesmetano nazivaju (Serbiae primas ili totius regni Serviae primas). Na molbu dukljansko-barskog nadbiskupa Šimuna Milinovića, papa Lav XIII mu je 7. marta 1902. izričito odobrio da se tim nazivom i dalje služi.

Početkom 20. vijeka, Dukljansko-barska nadbiskupija brojala je oko 18.000 katoličkih duša, 18 župa, 16 sveštenika (7 svjetovnih i 9 franjevaca).

Vidi još[uredi | uredi kod]