Barograf

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Barograf je meteorološki instrument za registraciju promjena atmosferskog pritiska. Radi na principu barometra kojem je pridodat registracioni uređaj.

Postoje metalni barometri i barometri sa živom. Metalni barometar po Rišaru (Richard) se sastoji od nekoliko spojenih aneroidnih kapsula, s kojima je povezano pero pisaljke. Promjena pritiska vrši promjene dimenzija kapsula, i pisaljka bilježi promjene na papirnu traku obavijenu oko valjka. Valjak vrlo sporo rotira pomoću satnog mehanizma, i ovim se dobija stalni zapis.

Valjak se okreće jednom dnevno, ili jednom sedmično, već zavisno od uređaja. Dobijena krivulja ili kriva se zove barogram.

Živini barometri su tačniji. Oni imaju plovak na površini žive, spojen sa pisaljkom. Površina žive mijenja visinu zavisno od atmosferskog pritiska. Postoje i konstrukcije živinih barometara na principu vage, ili očitavanja visine žive foto-električnim ili fotografskim putem.

Barograf se koristi u meteorološkim stanicama, a pri aerološkim mjerenjima je sastavni dio meteorografa. Koristi se i u avionima za mjerenje visine.

Vidi još

[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze

[uredi | uredi kod]

Literatura

[uredi | uredi kod]