Bao Shuya

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Bao Shuya (kineski): 鲍叔牙) (? - 644. pne.) bio je znameniti službenik drevne kineske države Qi u Periodu Proljeća i Jeseni. Bio je suvremenik i prijatelj znamenitog i hvaljenog političara i državnika Guan Zhonga.

Iako je i sam imao neosporan upravni talent, Bao je najpoznatiji po svom prijateljstvu s Guanom, kao i po tome što je vojvodu Huana od Qija nagovorio da zanemari osobnu netrpeljivost i postavi Guan Zhonga na mjesto kancelara. Bio je hvaljen zbog sposobnosti da procijeni karakter i talent drugih ljudi, pa je Guan Zhong rekao "Roditelji su me rodili, ali me Bao najbolje pozna."

Život[uredi | uredi kod]

Bao Shuya je bio rodom iz Yingshanga, u suvremenoj provinciji Anhui, isto kao i Guan Zhong. Bao Shuyaina porodica je bila relativno imućna u usporedb i sa Guan Zhongovima; njih dvojica su bez obzira na to postali bliski prijatelji u djetinjstvu, a Bao se divio talentu svog prijatelja. Prije nego što su se bavili politikom, njih dvojica su često vodili zajedničke poslovne pothvate. [1]

Suparništvo prinčeva[uredi | uredi kod]

Dva prijatelja su u politiku ušli kao tutori prinčeva Qija; Guan Zhong je bio tutor princa Jiua, dok je Bao Shuya bio tutor princa Xiaobaija (koji će kasnije postati vojvoda Huan od Qija). Vladar Qija u to doba, Vojvoda Xiang od Qija, bio je razuzdan i neodgovoran prema državi; procijenivši da će nakon njegove smrti nastati kaos i plašeći se za prinčevu sigurnost Bao je s Xiaobaijem pobjegao u susjednu državu Ju. (Guan Zhong je, pak, s princom Jiuom pobjegao u državu Lu).

Nakon nekog vremena vojvodu Xianga je ubio jedan od njegovih ministara koji se proglasio novim vojvodom, ali je i sam bio ubijen, stvorivši tzako vakuum vlasti u Qiju; zbog toga su prinčevi, ali i njihovi tutori, postali suparnici u borbi za prijestolje. Bao Shuya je uspješno doveo princa Xiaobaija natrag u Qi prije princa Jiuja, a novopostavljeni vojvoda je s vremenom nagovorio državu Lu da pogubi princa Jiuja i pošalje Guan Zhonga natrag u Qi. [2]

Preporuka Bao Shuyaa[uredi | uredi kod]

Nakon što je Guan Zhong vraćen u Qi, dva prijatelja su se ponovno srela, ali je Guan bio u vojvodinoj nemilosti. Kada se vraćao u Qi, Guan je pokušao ubiti princa, ispalivši strijelu koja je vojvodu pogodila u njegov opasač; zbog toga je vojvoda htio pogubiti Guana. Istovremeno je Baoa, svog tutora i zaštitnika, htio postaviti na mjesto kancleara. Bao je, međutim, zdušno branio svog prijatelja i uspio gospodara nagovoriti prvo da Guanu postavi život, a potom ga postavi na mjesto kancelara. Istovremeno je uspio nagovoriti Guana da postane odan novom vojvodi.

Utjecaj[uredi | uredi kod]

U kineskoj tradiciji Bao Shuya je najpoznatiji po odanosti prijatelju, kao i po slobodoumnosti i sposobnosti da procijeni karakter; politička karijera Guan Zhonga te kasniji uspon države Qi su tako imali korijen u Baoovom čvrstom uvjerenju u talent svog prijatelja. Shiji navodi Guanov citat o svom prijatelju i pomoćniku:

Kada smo Bao i ja zajedno poslovali uzeo bih više profita za sebe; nije me smatrao pohlepnim, nego je razumio moje siromaštvo; kada sam iznio poslovne zamisli koje su dovele do gubitka nije me smatrao lakomislenim, nego je to objasnio poslovnim kretanjima. Kada sam tri puta tražio audijenciju kod gospodara u tri puta bio odbijen nije me smatrao beznadežnim, nego to objasnio nedostatkom prilike; kada sam tri puta pobjegao iz bitke nije me smatrao kukavicom, nego razumio da mi je kod kuće bila bolesna majka. Kada je princ Jiu ubijen, a ja bio zatvoren i izdražo sramotu; nije me smatrao beznadežnim, nego je znao moje mogućnosti. Roditelji su me rodili, ali me Bao zna najbolje![3]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Shi Ji, Chapter 62 "Biography of Guan and Yan"
  2. Zuo Zhuan, 10th year of Duke Zhaung of Lu
  3. Shi Ji, Chapter 62 "Biography of Guan and Yan"