Banastre Tarleton

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Banastre Tarleton

Banastre Tarleton (Liverpool, 21. kolovoza 1754.Leintwardine, 16. kolovoza ili 25. siječnja 1833.), britanski časnik i političar.

Njegova reputacija je bila vrlo velika zbog njegove brutalnosti, čak je i nazvan "krvavim banom" te je često prozivan zbog ratnih zločina kao Masakr kod Waxhawsa. U Američkom ratu za neovisnost imao je čin pukovnika i bio je vrhunski zapovjednik britanskog konjaništva.

Mladi dani[uredi | uredi kod]

Banastre Tarleton je bio četvrto dijete rođeno u obitelji bogatog trgovca i robovlasnika Johna Tarletona koji je ujedno i bio gradonačelnik Liverpoola. Tarleton je nakon srednje škole završene u Londonu otišao Oxford gdje je i diplomirao 1771., nakon čega se prijavio u vojsku. Jako mlad je ostao bez oca te je od njega primio nasljedstvo od 5 000 funta koje je na brzinu prokockao. 1775. promaknuli su ga za zapovjednika postrojbe 1st Dragoon Guards gdje se dokazao kao nadareni zapovjednik.

Američki rat za neovisnost[uredi | uredi kod]

U prosincu 1775. Tarleton je krenuo u Američki rat za neovisnost gdje je u početku bio pod zapovjedništvom Charlesa Cornwallisa. 1776. dokazao se kao nadaren vođa te je promaknut u zapovjednika konjice.

Pod zapovjedništvom pukovnika Williama Harcourta, Tarleton je bio dio izviđačke postrojbe koja je trebala pripaziti na poteze generala Charlesa Leeja u New Jerseyu. U petak 13. prosinca Tarleton je opkolio Leejevu kuću u New Jerseyu i prisilo ga na predaju prijeteći da će spaliti kuću. Nakon tog događaja postao je zapovjednikom dijela britanske vojske poznate kao i Tarletonovi jahači.

Politička karijera[uredi | uredi kod]

Tarleton se nakon završetka rata vratio u domovinu i započeo političku karijeru kandidiravši se 1784. za zastupnika Parlamenta u rodnom Liverpoolu. Prvi pokušaj nije uspio, ali je 1790. konačno izabran; Liverpool je zastupao sve do 1812. godine. Iako je pripadao nominalno liberalnoj stranci Vigovaca, protivio se ukidanju ropstva, a za što je najveći motiv bio ekonomski interes njegovih birača, odnosno Liverpoola gdje su se mnogi obogatili trgovinom robljem. Zbog toga je u Parlamentu žestoko kritizirao abolicioniste na čelu sa Williamom Wilberforceom.

Na filmu[uredi | uredi kod]

U filmu Amazing Grace njegov lik tumači irski glumac Ciaran Hinds.

U filmu Patriot (2000.) pojavljuje se lik britanskog pukovnika Williama Tavingtona koji vrši mnoge zločine nad civilnim stanovništvom tijekom rata. Njegov lik je uvelike baziran na Tarletonu.

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  • A Sketch of the Life of Brig. General Francis Marion by William Dobein James, A.M. (Member of Marion's Militia)
  • Redcoats and Rebels by Christopher Hibbert
  • Cassell's Biographical Dictionary of the American War of Independence, 1763-1783 by Mark Mayo Boatner (Cassell, London, 1966. ISBN 0-304-29296-6)

Vanjske veze[uredi | uredi kod]