Balduin V od Flandrije

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Baldovin V, grof Flandrije)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Balduin V
Balduin V, grof Flandrije
Suprug/a/e/ziAdela Francuska, grofica Flandrije
Plemićka porodicaKuća Flandrija
OtacBalduin IV, grof Flandrije
MajkaOgiva od Luksemburga
Rođen/a(1012-08-19)19. 8. 1012.
Arras
Umro/la1. 9. 1067. (dob: 55)
Lille

Balduin V od Flandrije (francuski: Baudouin; nizozemski: Boudewijn; 19. august 1012 – 1. septembar 1067) bio je grof Flandrije od 1035. do svoje smrti. Tokom svoje duge vladavine je imao važan uticaj na zbivanja u Francuskoj.

Životopis[uredi | uredi kod]

Rodio se kao sin grofa Balduina IV. Godine 1028. se oženio za princezu Adelu, kćer francuskog kralja Roberta II Pobožnog. Na njen nagovor je digao ustanak protiv tasta, ali se sa njim brzo pomirio te uspio zadržati mjesto grofa.

Balduin je imao mnogo dulji i teži sukob sa Svetim Rimskim Carstvom, koji je započeo 1046. i trajao do 1056. U njemu je podržavao vojvodu Gottfrieda III od Donje Lotaringije protiv cara Heinricha III. U njemu je 1051. izgubio Valenciennes koji je preuzeo Hermann od Hainauta. Međutim, taj je gubitak brzo nadoknadio oženivši svog sina Balduina za Hermanovu udovicu. Time je Grofovija Hainaut de facto ujedinjena sa Flandrijom. Brak i njegove političke implikacije je kasnije priznala regentica Agnes od Poitoua.

Godine 1060. je Balduin došao na vrhunac moći, kada je zajedno sa Anom Kijevskom postao ko-regent malodobnom francuskom kralju Filipu I. Također je, preko kćeri Matilde, stvorio političke veze sa Normandijom i vojvodom Guillaumeom (Vilimom) koji mu je postao zet. Balduinova polusestra je, pak, bila udana za Tostiga, northumbrijskog earla čija će pobuna olakšati Vilimovo osvajanje Engleske 1066. Iako je Balduin pružio utočište prognanom Tostigu, tada je bio star čovjek i historičari sumnjaju da je igrao neku važnu ulogu u dramatičnim događajima preko La Manchea. Umro je sljedeće godine i naslijedio ga je sin Balduin VI.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Wood, Harriet H, The Battle of Hastings: The Fall of Anglo-Saxon England Atlantic Books, London 2008
  • Tanner, Heather J, Families, Friends and Allies: Boulogne and Politics in Northern France and England, C.879-1160
  • Stenton, Sir Frank, Anglo-Saxon England The Oxford History of England, Clarendon Press, 1962
  • Orderic Vitalis, The Ecclesiastical History book III & IV, (vol.II), ed. and trans. Marjorie Chibnall, Oxford Medieval Texts, OUP 2002
  • Encomium Emma Reginae ed. Alistair Campbell, CUP, 1998
Balduin V od Flandrije
Rođen/a: 19. august 1012 Umro/la: 1. septembar 1067
Prethodi:
Balduin IV
grof Flandrije
1035–1067
Slijedi:
Balduin VI