The Ballad of Cable Hogue

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Balada o Cable Hogueu)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Ballad of Cable Hogue
RežijaSam Peckinpah
Scenario
Uloge
Muzika
FotografijaLucien Ballard
MontažaLou Lombardo
StudioWarner Bros.
DistribucijaWarner Bros.
Datum(i) premijere
13. 5. 1970 (1970-05-13)
Trajanje121 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet3,716.946 $[1]
Bruto prihod5,000.000 $[1]

The Ballad of Cable Hogue (sh. Balada o Cable Hogueu) je američki vestern film snimljen 1970. godine u režiji Sama Peckinpaha, poznat kao najneobičnije, odnosno najatipičnije ostvarenje u njegovoj filmografiji.

Naslovni protagonist, čiji lik tumači Jason Robards, je pustolov koga su njegovi drugovi, suočeni sa nedostatkom vode, ostavili usred pustinje da umre od žeđi, a koji igrom slučaja uspije pronađi ne samo vodu, nego i jedini izvor na ruti kojom putuju poštanske kočije. Radnja prikazuje njegova nastojanja da to iskoristi kako bi sagradio stanicu, stekao malo bogatstvo i ljubav lokalne prostitutke (čiji lik tumači Stella Stevens), ali i kako će njegovu idilu na kraju ugroziti kako duhovi prošlosti, tako i budućnost u obliku tehnološkog progresa.

The Ballad of Cable Hogue je Peckinpah snimio odmah nakon svog najpoznatijeg i najuspješnijeg filma Divlja horda. Sa tim je ostvarenjem dijelio osnovni motiv nestajanja Divljeg Zapada u sudaru sa modernom civilizacijom; prilikom snimanja je Peckinpah također okupio najveći dio ekipe iz Horde. Snimanje su, međutim, obilježili problemi uglavnom vezani uz Peckinpahov alkoholizam i sklonost pijančevanju, koja se prenijela i na druge članove ekipe, koji su tako u samoj jednoj večeri u jednom baru uspjeli napraviti račun od 70.000 dolara. Film je sniman sa zakašnjenjem i prekoračenjem budžeta, a zbog čega je studio Warner Bros. na kraju Peckinpahu otkazao dalju suradnju.

Kada se film pojavio u kino-dvoranama, izazvao je veliko razočarenje, jer je po stilu i atmosferi predstavljao gotovo potpunu suprotnost Hordi. U njemu gotovo da nema pucnjave i nasilja, a umjesto toga se radnja i likovi prikazuju sa mnogo humora, a ponekad i na sentimentalan način, a što je uključivalo i muzičke brojeve. Film je imao prilično mlake komercijalne rezultate, te je Peckinpah odlučio napraviti novi stilski zaokret i u Britaniji snimiti mračni i nasilni triler Psi od slame.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 „The Ballad of Cable Hogue”. The Numbers. Pristupljeno 29. VII 2013. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]