Bai Juyi

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Bai Juyi (白居易)

Zamišljeni prikaz Bai Juyija; autor: Chen Hongshou (doba dinastije Ming).
Biografske informacije
Rođenje 772
Taiyuan, Shanxi, Kina
Smrt 846. (dob: 73–74)
Manastir Xiangshan, Longmen (Luoyang), Henan, Kina.
Obrazovanje
Zanimanje pjesnik, državni službenik

Baj Đuji (kin. , pinjin: Bái Jūyì, 772–846) je bio kineski pesnik iz dinastije Tang. Pesme mu nisu uobičajeno radosne i tematski su vezane za njegovu odgovornost kao poglavara nekoliko manjih pokrajina. Baj Đuji je poznat i u Japanu i to kao Haku Rakuten.

Život[uredi - уреди | uredi kôd]

Rođen je u Sindžengu, gradu na jugu provincije Henan [1] u siromašnoj ali obrazovanoj porodici. U dobi od deset godina, roditelji ga šalju kod rodbine kako bi izbegao rat koji je izbio na severu Kine. Carski ispit je položio 800. godine. Imao je uspešnu činovničku karijeru na dvoru i u provincijama. Na carskom dvoru je bio čuven po mnogim predlozima upućenim caru koji su bili vezani za društvene reforme. Između 818. i 827. bio je poglavar u gradovima Čung-čou, Hangdžou i Sudžou.[1][mrtav link]. Starost je proveo u Luojangu.

Dela[uredi - уреди | uredi kôd]

Baj Đuji je pisao lepim, jednostavnim stilom, što je doprinelo njegovoj velikoj popularnosti.[1] Napisao je preko 2.800 pesama [2][mrtav link] od kojih su mnoge bile o njegovim političkim uverenjima. Među najboljim pesmama su mu „Stari prodavac ćumura“, „Sedokosa starica iz palate Šangjang“ i druge narativne pesme: „Pesma o večnoj tuzi“, „Pesma o lauti“ itd.[2]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 Đurđević, Mirjana; Ada Zečević (1995). Antologija stare kineske poezije. Beograd: Srpska književna zadruga. str. str. 438. ISBN 86-379-057104. 
  2. Đurđević, Mirjana; Ada Zečević (1995). Antologija stare kineske poezije. Beograd: Srpska književna zadruga. str. str. 20. ISBN 86-379-057104.