Baggara

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Arapi Šuva (Arapi Shuwa), poznatiji pod nazivom Baggara ili Baqqarah su nomadski beduinski narod koji živi u Africi između jezera Čad i Nila, u državama Sudan (posebno Darfur), Niger, Čad, Kamerun, Nigerija i Srednjoafrička republika. Oni su uglavnom nomadi-stočari koji svake godine putuju između travnatih područja u kišnoj, i riječnih područja u sušnoj sezoni. Uglavnom govore Shuwa jezikom - dijalektom arapskog. Većina su muslimani, a smatra se da potječu od arapskih plemena koja su se na području Sjeverne Afrike naselila u srednjem vijeku. Njihovo ime se često koristi u zapadnom Sudanu za arapske stočare i doslovno znači "kravar."

Nomadski životni stil Baggara ih je često dovodio u sukob sa sjedilačkim afričkim zemljoradnicima, najčešće po pitanju izvora vode i zemlje za ispašu. To je čest uzrok etničkih tenzija, koje su u slučaju Sudana godine 2003. dovele do izbijanja Darfurskog konflikta.

Baggare uključuju nekoliko plemena kao što su Rizeigat, Ta’isha, Habbaniya u Darfuru te Misseiria i Humur i Hawazma u Kordofanu. Misseiria iz Jebel Muna govore Tama jezik (isto tako poznat kao Miisiirii) iz Nilo-saharske porodice jezika.