Back to the Future (franšiza)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Back to the Future
Zvanični logotip franšize
KreatorRobert Zemeckis
Bob Gale
Originalno djeloBack to the Future (1985)
VlasnikUniversal Pictures
Amblin Entertainment
Tiskane/štampane publikacije
KnjigePopis knjige
StripoviPopis stripovi
Filmovi i televizija
Filmovi
Kratki filmovi
  • Doc Brown Saves the World (2015)
Animirane TV-serije
Teatar
Mjuzikli
Igre
Video igrePopis video igara
Audio
Soundtrackovi
Razno
Atrakcije tematskog parka
Official website
https://www.backtothefuture.com/

Povratak u budućnost je američka naučna fantastika avantura komični film serija koju je napisao i režirao Robert Zemeckis, proizvedena Bob Gale i Neil Canton za Steven Spielberg's Amblin Entertainment, a distribuira Universal Pictures. Franšiza prati avanture srednjoškolca, Marti McFli (Michael J. Fok), ekscentričnog naučnika, doktora Emmett L. Brovn (Christopher Lloid) i Clara Claiton (Mari Steenburgen), u trećem, koji je učiteljica, živi i radi u školskoj kući izvan Hill Vallei-a, jer koriste DeLorean vremeplov za putovanje kroz vreme u različita razdoblja u istoriji Hill Vallei, Kalifornija.

prvi film bio je film sa najvećom zaradom 1985. godine i postao je međunarodni fenomen koji je doveo do drugi i treći filmovi, koji su back-to-back ​​film produkcije objavljeni 1989. i 1990. godine. Iako se nastavci nisu pokazali baš najbolje na blagajnama kao prvi film, trilogija je i dalje izuzetno popularna i dala je takva izdvajanja kao što su animirana televizijska serija i vožnja simulacijom pokreta u Tematski parkovi Universal Studios u Universal Citi, Kalifornija; Orlando, Florida; i Osaka, Japan (svi su sada zatvoreni), kao i video igra i scenski mjuzikl . Vizuelne efekte filma uradio je Industrial Light and Magic. Trilogija je nominovana za ukupno pet dodela nagrada Oskar, osvojivši jednu (Najbolja montaža zvuka).

Filmovi[uredi | uredi kod]

Back to the Future
RežijaRobert Zemeckis
Producent
Scenario
  • Robert Zemeckis
  • Bob Gale
Uloge
MuzikaAlan Silvestri
FotografijaDean Cundey
Montaža
DistribucijaUniversal Pictures
Datum(i) premijere1985–90
Trajanje337 min.
Zemlja Sjedinjene Države
JezikEngleski
Budžet$99 million
Bruto prihod$975.2 million

Povratak u budućnost (1985)[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Povratak u budućnost

Osamnaestogodišnjeg Martija McFlija slučajno šalju u prošlost od 1985. do 1955. godine, u vremenskoj mašini koju je od DeLoreana sagradio ekscentrični naučnik Emmett "Doc" Brovn, kada su napadnuti i Doc je očigledno ubijen od libijskih terorista zbog kojih je ukrao plutonijum koji daje fluks kondenzatoru 1,21 gigavata potreban za putovanje kroz vreme. Ubrzo po njegovom dolasku 1955. godine, Martijeva majka Lorena zaljubljuje se u njega, umesto u oca Georgea McFlija, preteći da će izazvati paradoks koji će rezultirati Martijevim prestajanjem postojanja. Bez plutonijuma koji pokreće vremensku mašinu, Marti mora pronaći Doc Brovn iz 1955. godine kako bi mu pomogao da ponovo ujedini roditelje i vrati se u 1985. godinu.

Napori Biffa Tannena, Georgeovog nasilnika i nadglednika, dodatno komplikuju Marti-jevu situaciju sve dok Marti uspešno ne natera njegove roditelje da se zaljube i istovremeno ubedi Georgea da se konačno suprotstavi Biffu. Vraćajući se u budućnost udarom groma koji pokreće mašinu, Marti otkriva znatno poboljšanu situaciju za porodicu McFli, jer je mnogo sigurniji George postao izvrstan autor naučne fantastike, Marti-jeva dva starija brata i sestre imaju bolji život, on je vlasnik automobila iz svojih snova, a naoko smekšani Biff je sada auto detailer, umesto George-ov nadzornik. Uprkos Dokovom insistiranju iz 1955. godine da ne zna detalje budućnosti, beleška koju Marti ostavlja u džepu sprečava ga da ga teroristi ubiju. Ali u poslednjim trenucima filma, Doc Brovn se pojavio u izmenjenoj verziji DeLorean-a i rekao Marti-u i njegovoj devojci Jennifer Parker da moraju otputovati u budućnost kako bi rešili problem koji su prouzrokovala deca Marti-a i Jennifer.

Povratak u budućnost 2 (1989)[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Povratak u budućnost 2

Serija se nastavlja dok Doc Brovn putuje sa Martijem i Jennifer do 2015. godine kada je otkrio da je Martijeva porodica u ruševinama. Ubrzo nakon ispravljanja situacije, Marti kupuje sportski almanah koji sadrži rezultate sportskih događaja vrednih 50 godina (1950–2000) da bi zaradio lako. Međutim, Doc ga nagovara i baca almanah u kantu za smeće, gde ga pronalazi Biff Tannen iz 2015. godine. Uspavanu Jennifer policija je odvela u njen budući dom, trebaju joj Marti i Doc da je vrate pre nego što se vrate u 1985. Dok su Marti i Doc u kući McFli 2015, Biff krade DeLoreanov vremeplov i daje knjigu svojoj 1955. self neposredno pre nego što ode na ples na kraju prvog filma. Kada se Doc i Marti vrate u 1985. godinu, otkrivaju da je Biff iskoristio znanje sportskog almanaha za finansijsku dobit, što mu omogućava da Courthouse Skuare pretvori u kazino od 27 spratova, preuzme Hill Vallei i pobegne od ubistva Martijeva oca, a kasnije se oženi Martijinom majkom. Marti saznaje da je Biff dobio knjigu do 2015. godine, Biff 12. novembra 1955. godine, pa se on i Doc vraćaju na taj datum kako bi Biffu ukrali almanah pre nego što će on njime moći da uništi njihove živote. To postižu na složen način, često prelazeći sopstvene puteve. Kada se dvojac putuje u 1985. godinu, grom udara u DeLorean i aktivira vremenske krugove, vraća Doca u 1885. godinu, a Marti ponovo ostavlja na cedilu 1955. godine.

Povratak u budućnost 3 (1990)[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Povratak u budućnost 3

Nakon što je saznao da je Doc Brovn zarobljen 1885. godine, Marti pokušava pronaći Doc iz 1955. godine kako bi mu pomogao da popravi DeLorean-a koji ga je sedamdeset godina čekao u rudarskom oknu i vratio u ispravno stanje. Saznavši da je Doca ustrelio 1885. godine Biffov pradeda, Buford "Mad Dog" Tannen, Marti putuje unazad da bi spasio Doca (koji je postao kovač) i vratio ga u budućnost. Došavši usred gužve između konjice Sjedinjenih Država i američkih Indijanaca, Marti je prinuđen da pobegne u pećinu, a neravni teren pri tome cepa DeLoreanov sistem za gorivo, prazneći rezervoar za gorivo i čineći motor beskorisnim. Marti ubeđuje Doca da se vrati s njim i pronađe način da se vrati u svoje vreme pre nego što bude prekasno. Posle nekoliko dramatičnih akcionih scena koje uključuju upotrebu brze lokomotive da bi se DeLorean gurnuo na 142 milje na sat (142 km / h), Marti se vraća u 1985. godinu bez doktora Brauna. Kada se 1985. godine DeLorean pojavi na istoj železničkoj pruzi kako je planirano, moderni voz uništava DeLorean-a, a Marti je iskočio baš za kratko vreme. Marti otkriva Jennifer avanturu putovanja kroz vreme i oni posećuju scenu olupine DeLorean-a. Brine se da je Doc zauvek izgubljen u prošlosti, kada se iznenada Doc pojavi u novoj vremenskoj mašini, po uzoru na lokomotivu. Kada Marti pita da li Doc ide u budućnost, Doc odgovara da je „već bio tamo“. Doc-ove poslednje mudrosti su da niko ne zna svoju budućnost, pa je „mora učiniti dobrom“. Lokomotiva leti nebom i nestaje, završavajući trilogiju.

Budućnost[uredi | uredi kod]

Koscenarista i režiser Robert Zemeckis, koji ima konačna prava na sve filmove iz franšize Povratak u budućnost, izjavio je da će blokirati sve pokušaje prepravke ili ponovnog pokretanja originalnog filma. Koscenarista Bob Gale izjavio je da nije želeo da vidi još jedan film iz serije, a da ga ne glumi lik Martija McFlija, niti bilo kog drugog glumca osim Michael J. Foka, priznajući da bi trenutno zdravstveno stanje Foka to učinilo nemogućim. To je ilustrovao na konvenciji obožavalaca na Floridi 2008. godine, rekavši „Ideja da napravimo još jedan film Povratak u budućnost bez Majkla DŽ. Foksa - znate, to je kao da kažete,„ Skuvaću vam večeru od šnicla i ja “. držaću govedinu. "[2] Gale je takođe rekao da je adaptacija videoigre Telltale najbliža onome što bi mogao biti četvrti film. [3] U intervjuu 21. oktobra 2015. godine, na dan navodnog dolaska Martija McFlija, Christopher Lloid je izjavio da će razmotriti mogućnost snimanja četvrtog filma pod uslovom da se originalna glumačka ekipa i kreativni tim vrate, zajedno sa pričom „vrednom kazivanja ". [4] Istog dana, Lojd je ponovio svoju ulogu Dok Brauna u kratkom segmentu u kojem se lik vraća da bi objavio posebnu poruku (pod nazivom „Doc Brovn spašava svet“), objašnjavajući nesklad između stvarnosti i budućnosti kao što je prikazano u filmu.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]