Baal (TV film)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Baal
Režija Volker Schlöndorff
Scenario Volker Schlöndorff
Predložak Baal; autor:
Bertolt Brecht
Uloge
Muzika Klaus Doldinger
Fotografija Dietrich Lohmann
Studio Hallelujah-Film
Hessischer Rundfunk
Bayerischer Rundfunk
Datum(i) premijere 7. januar 1970 (1970-01-07) (Hessicher Rundfunk)
Trajanje 87 min.
Zemlja  Zapadna Njemačka
Jezik njemački
Budžet 300.000 DM

Baal je zapadnonjemački televizijski film snimljen u režiji i po scenariju Volkera Schlöndorffa i premijerno prikazan početkom 1970. godine. Predstavlja adaptaciju istoimenog teatarskog komada Bertolta Brechta. Naslovni protagonist, koga tumači Rainer Werner Fassbinder je siromašni, ali asocijalni pjesnik koji sve vrijeme provodi pjevajući po birtijama.

Iako je Schlöndorrf, zahvaljujući hvaljenom prvijencu Der junge Torless već bio renomiran filmaš, kasnije je često navodio da je film snimio u "dubokoj kreativnoj krizi", odnosno da je on za njega bio novi, odnosno "pravi početak" karijere. Kao glumce je, osim Fassbindera, odabrao i niz članova mihenske avangardne teatarske trupe, uključujući Hannu Schygullu, koja će kasnije postati velika zvijezda, a tu su se našla i Margarethe von Trotta koja će nepunu deceniju kasnije sa Schlöndorffom i Fassbinderom surađivati na znamenitom igrano-odkumentarnom projektu Njemačka jesen. Schlöndorffova verzija Baala se navodi kao jedan od prvih modernih TV-filmova u Njemačkoj, prije svega zato što je Schlöndorff inzistirao na prirodnim eksterijerima i korištenju filmske umjesto televizijske vrpce.

Brechtova udovica Helene Weigel nije bila zadovoljna filmom, te je godine 1971. ishodila sudsku zabranu njegovog prikazivanja. Ona se održala punih četrdeset godina, prije nego što je 2011. formalno skinuta, a film prikazan na Berlinskom festivalu 2014. godine i izdan na DVD-u.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]