B streptokoke

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
B streptokoke
Streptococcus agalactiae
Naučna klasifikacija
Carstvo: Bacteria
Koljeno: Firmicutes
Razred: Bacilli
Red: Lactobacillales
Porodica: Streptococcaceae
Rod: Streptococcus
Vrsta: S. agalactiae

B streptokoke čiji je najpoznatiji predstavnik streptokokus agalaktije (lat. Streptococcus agalactiae) su gram pozitivne bakterije iz roda streptokoka. Po Lensfildovoj klasifikaciji (na osnovu strukture ugljenih hidrata ćelijskog zida ili C supstance) svrstane su u grupu B. Izazivaju infekcije kod osoba sa oslabljenim imunitetom. Kod novorođenčadi spadaju među najčešće izazivače meningitisa (uz ešerihiju koli) i sepse.

Izgled i građa[uredi | uredi kod]

B streptokoke su bakterije loptastog oblika, grupisane u u obliku lanca ili niti. Ćelijski zid građen je iz debelog sloja mureina u kom se nalazi polisaharidni polimer, supstanca A. Na osnovu tipa ovog antigena svrstane su u grpu B po Lensfildu (pogledati streptokoke). Spadaju u grupu β hemolitičkih streptokoka, jer na hranljivoj podlozi krvni agar razlažu gotovo sve eritrocite i na taj način stvaraju β zonu hemolize.

Patogenitet i bolesti[uredi | uredi kod]

Za čoveka je jednino značajna vrsta streptokokus agalakcije, zato će se o ovoj baktriji govoriti kao o B streptokokama. Ove bakterije izazivaju infekcije kože, vezivnog tkiva, mokraćnih puteva, zapaljenja pluća, sepsu itd. kod osoba sa oslabljenim imunitetom.

Kod novorođenčadi su jedan od najčešćih uzročnika meningitisa i sepse. Infekcija se javlja u prvim danima (rani početak infekcije) ili prvim nedeljama života (kasni početak). Kod infekcija ranog početka obično se dete zarazi B streptokokama u toku porođaja, jer ove bakterije mogu da naseljavaju vaginu. Infekija može imati težak tok.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]