Béhanzin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Béhanzin
10. kralj Dahomeja
Vladavina 1889.1894.
Prethodnik Glélé
Nasljednik Agoli-Agbo (ceremonijalni)
Puno ime
Gbèhin azi bô ayidjlè Ahossou Gbowelé
Dinastija Aladaxonou
Otac Glélé
Rođenje oko 1845.
Smrt 10. prosinca 1906.
Alžir Alger, Alžir
(tada Francuska Francuski Alžir)
Pokop Cimetière Saint-Eugène
Alžir Alger, Alžir

Béhanzin (alternativno i Gbêhanzin ili Gbèhin azi bô ayidjlè Ahossou Gbowelé; oko 1845.Alger, 10. prosinca 1906.) bio je deseti i formalno posljednji kralj Dahomeja, koji je vladao od 1889. (ili siječnja 1890.) do francuske okupacije Dahomeja 1894. godine.

Béhanzin se rodio oko 1845. godine kao princ Ahokponu; njegov otac, kralj Glélé, imenovao ga je prijestolonasljednikom i odredio mu vladarsko ime Kondo. Vrlo rano se uključio u politiku te je djelovao kao diplomat na očevom dvoru; svjestan kako su Europljani, odnosno Francuzi, usmjereni prema Dahomeju, Béhanzin se kao princ, malo prije očeve smrti, odbio sastati s francuskim izaslanikom, doktorom Bayolom, navodeći kao razlog ceremonijalne obveze. Shvativši to kao konačni čin odbijanja, Bayol se vratio u Cotonou i počeo pripremati vojsku protiv Béhanzina, koji je imenovan kraljem nakon očeve smrti.

Prvi sukob odvio se već 1890. godine, međutim Dahomej je, iako je izgubio dijelove teritorija, zadržao svoju nezavisnost; njihova vojska nije imala prevelike šanse protiv dobro opremljene i utrenirane francuske vojske, iako je konflikt trajao više od pola godine. Poražen, Béhanzin se vratio u Abomey, dok je Bayol nakratko otišao natrag u Francusku. Primirje je trajalo dvije godine, a onda su Francuzi 1892. godine pokrenuli novi sukob, koji je trajao dvije godine i koji je rezultirao potpunim krahom Kraljevstva Dahomej i njegovom inkorporacijom u Francuski kolonijalni imperij.

Francuzi su svoje napade na Dahomej pravdali činjenicom da su Dahomejci bili divljaci koji žrtvuju svoje ljude u godišnjim običajima, iako se tu zapravo radilo o čistoj propagandi koja je služila kolonijalnim interesima Pariza; dio te propagande može se i danas vidjeti u francuskim muzejima.

Nakon potpunog vojnog kraja, Béhanzin se predao francuskoj vojsci bez da je ikada potpisao ikakvu kapitulaciju. Dahomej je pretvoren u protektorat s ograničenom autonomijom, a sam Béhanzin je protjeran iz zemlje. Jedno je vrijeme živio na Martiniku, a onda u Alžiru, gdje je i umro 1906. godine, gdje je inicijalno i pokopan, prije nego su posthumni ostaci (kremiran je) preneseni u Abomey.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Joseph E. Harris Africans and Their History Penguin 1998.
  • Unesco General History of Africa. Vol. VII: Africa under Colonial Domination, 1880-1935 University of California 1990.
  • A. Adu Boahen, Jacob F. Ade Ajayi, Michael Tidy Topics in West African History Addison-Wesley 1987.
  • Maryse Condé Last of the African Kings University of Nebraska Press 1997
Béhanzin
dinastija Aladaxonou
Rođen/a: cca. 1845.   Umro/la: 1858.  
Kraljevske titule
Prethodi:
Glélé
Kralj Dahomeja
1889.1894.
Slijedi:
Agoli-Agbo
(ceremonijalni)