Azerbejdžanska književnost

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Azerbejdžanska književnost (azerski: Azərbaycan ədəbiyyatı) odnosi se na književnost na azerskom jeziku, koji je trenutno zvaničan jezik u Republici Azerbejdžanu i prvi je jezik većine ljudi u iranskoj pokrajini Iranski Azerbejdžan.

Iako većina Azera živi u Iranu, moderna azerska književnost većinom nastaje u Azerbejdžanu, gde jezik ima status zvaničnog. Tri pisma se koriste za pisanje: latinica, arapsko pismo i ćirilica.

Prvi primeri azerske književnosti potiču iz oko 1200. godine, nakon mongolskog osvajanja i pisani su arapskim pismom.[1] Nekoliko velikih autora pomogli su, da se razvije azerbejdžanska književnost između 1300. i 1600. godine, takođe i pesništvo.

Pred kraj 19. veka, novine su počele objavljivati popularna književna dela. Štampanje knjiga azerske književnosti bilo je zabranjeno u Perziji za vreme vladavine Reza Šah Pahlavija (19251941) i u Sovjetskom Azerbejdžanu za vreme Staljina i njegovog "Crvenoga terora" kada je progonjeno na hiljade azerskih pisaca, novinara, profesora, intelektualaca i drugih, a rezultiralo je promenom sa azerbejdžanskom abecedom na ćirilicu.

Moderna azerbejdžanska književnost nastaje isključivo u Azerbejdžanu, iako i dalje puno Azera živi i u susednom Iranu.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Azeri, Univerzitet Princeton, Preuzeto 23. oktobra 2016. godine

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]