Avanture Trbe i Dugog

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Trba i Dugi su junaci serijala slikovnica Avanture Trbe i Dugog banjalučke književnice Jelene Kojović Tepić. Dva neobična drugara, Trba i Dugi, zbog svog fizičkog izgleda nisu uklopljeni u običan svijet, ali, čistim srcima i sposobnošću da budu stvarno dobri prijatelji, pronalaze svoje mjesto pod suncem. To mjesto je Zmajev zamak, u kom žive, zajedno sa neobičnim Zmajem, koji umjesto ratovanja, vatrenim dahom peče kolače, i Princezom, odbjeglom iz Kraljevstva, jer nije željela da živi život koji su drugi za nju isplanirali.[1]

Knjiga prva: Avanture Trbe i Dugog - "Knjiga prva[mrtav link]"[uredi | uredi kod]

Serijal ilustrovanih bajki iz Banjaluke, namijenjen djeci predškolskog i ranog školskog uzrasta, koji na zabavan način promoviše prave vrijednosti. Knjige su nastale iz priča koje je Jelena Kojović Tepić pričala svom sinu Griši, i kada je Mladen Đukić , animator, producent i izdavač serijala, shvatio da nemamo domaćih knjiga koje bi on čitao svom sinu Petru. Iako se u Republici Srpskoj niko od izdavača nije usudio da štampa ovakav projekat, Jelena i Mladen su pokrenuli online kampanjei dobili prenumerante i čitaoce i prije pojave prve knjige. Prema planu autorskog tima da afirmiše domaće umjetnike, svaku epizodu serijala ilustruje drugi umjetnik.

Kratak sadržaj

Četiri glavna junaka, Trba, Dugi, Princeza i Zmaj su likovi koji su naoko obični, nemaju super moći, imaju sasvim obične strahove, zebnje i dileme, ali su spremni da se žrtvuju i razvijaju da bi pomogli prijateljima. Knjiga 1, koja se i zove Avanture Trbe i Dugog, predstavlja uvod u serijal u kom se junaci upoznaju i kroz niz peripetija stižu u Zmajev zamak. Kao epizodni lik, već u prvom dijelu se pojavljuje i Žar ptica, lokalni biznismen s posebnim moćima. Prvu knjigu je ilustrovao Dejan Mijatović.

Knjiga druga: Avanture Trbe i Dugog - "Potraga za zmajospasom[mrtav link]"[uredi | uredi kod]

"Potraga za zmajospasom" govori o Zmaju koji je dobio upalu pluća, bolest koja u zmajevskom svijetu traje 777 dana i liječi se samo čarobnom biljkom zmajospas, koja raste na veoma opasnom mjestu, zloglasnom Troglavovom vrhu. Trba, Dugi i Princeza, boreći se protiv vlastitih strahova, kreću na opasnu avanturu da bi pomogli prijatelju. U ovoj epizodi se pojavljuje još jedan važan epizodni junak, zec Vladimir, apotekar, koji će se postati podstanar u Zmajevom zamku.

Knjiga druga: Potraga za zmajospasom

Drugu knjigu je je ilustrovala Nataša Jovanić.

Knjiga treća: Avanture Trbe i Dugog - "Izgubljeni recepti doktora zeca[mrtav link]"[uredi | uredi kod]

"Izgubljeni recepti doktora zeca" govori o Trbi, Dugom, Princezi i Zmaju, uvrnutoj ekipi dobrodušnih junaka, koji srećno žive u Zmajevom zamku. Međutim, dešava se nešto neočekivano. Dugi je počeo da pati od nesanice. Doktor zec Vladimir mu je dao pogrešan lijekić, i Dugi, a s njim i Princeza i Trba su počeli nekontrolisano da se smanjuju.

Hitno je, potreban im je protivlijek koji se nalazi u izgubljenoj svesci recepata doktora Vladimira, zeca koji odskora živi u Zamku, a sveska je negdje, na dnu ruševina jednog fakulteta. Da li će Zmaj uspjeti da pronađe svesku prije nego što Trba, Dugi i Princeza postanu nevidljivi golim okom ?

Naši junaci su blesavi, dobri, s dušama čistim poput dječijih. Ova priča ohrabruje mališane da se ne uklapaju u kalupe i budu svoji, ali i da cijene prijateljstvo i sarađuju sa drugarima.

Treću knjigu je ilustrovala Milica Čvokić.

Knjiga četvrta: Avanture Trbe i Dugog - "Ništa bez princes torte[mrtav link]"[uredi | uredi kod]

"Ništa bez princes torte" je četvrta knjiga i postoje dva razloga zašto je ova epizoda posebna. Prvi je što sve Jelenine priče pomažu djeci da se suoče sa nekim stvarnim problemom, ovaj put, vršnjačkim nasiljem. Upoznaćete Dragu, njegovo strašno veličanstvo, Zmajevog starijeg brata. Siledžiju koji muči sve oko sebe, a naročito Zmaja. Кako će se hrabra družina izboriti sa okrutnim Dragom, i zašto je za tu borbu važna jedna princeza i jedna princes torta.

Četvrtu knjigu je ilustrovala Nataša Konjević.

Peta knjiga: Avanture Trbe i Dugog - "I Zmaj ponekad pogriješi[mrtav link]"[uredi | uredi kod]

"I Zmaj ponekad pogriješi" je knjiga koja je obilježila peti rođenadan zanimljivih avantura Trbe i Dugog. Da li će tri drugara uspjeti da spasu Princezu iz ruku zle vještice, koja je planirala da je upotrijebi kao sastojak za kolače ? Kako je vatreni Zmaj ronio pod jezerom ? Ko je i šta naučio iz nove avanture ? Saznajte, ali najprije pročitajte.

Petu knjigu je ilustrovao Dragoslav Malinić.



Glavni likovi[uredi | uredi kod]

Trba[uredi | uredi kod]

Dobrodušna i dobrotrbušna sanjalica. Čovjek koji je izmislio kolut nalijevo i kolut nadesno. Ljubitelj svih slatkiša. Drug na kog se uvijek može osloniti.

Dugi[uredi | uredi kod]

Najviši i najtiši član družine. Voli matematiku i priče. Poznat po tome što može da ubere jabuku s najviše grane i da je uvijek podijeli sa prijateljima. Veoma osjećajan i malo stidljiv.

Zmaj[uredi | uredi kod]

Iako potomak ratničke, slavne zmajevske loze, hrabro se odlučio da slijedi svoje slatke snove i postane najbolji poslastičar u zemlji. Dar bljuvanja vatre koristi za pečenje kolača. Veoma mudar

savjetnik, dobar drugi i savršen domaćin.

Princeza[uredi | uredi kod]

Odbjegla iz kraljevstva zbog ljubavi prema druženju i čokoladi. Obožava da pjeva veoma glasno, naročito kad se nečeg uplaši. Za razliku od ostalih princeza (šmizli) ona je odlučna i žustra. Najbolja drugarica u družini.



Reference

  1. „1”. Arhivirano iz originala na datum 2017-09-01. Pristupljeno 2017-06-03.