Autoput

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Auto-put)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Znak »autocesta« označuje mjesto odakle počinje autocesta.
Autocesta kraj Gradiške (BiH).

Autoput ili autocesta (auto[mobil] + put, cesta), cesta isključivo namijenjena prometovanju velikoj količini motornih vozila sa visokim brzinama. Prvenstveno služi prometu na daleke udaljenosti i posjeduje najveću propustnu moć zbog čega se vodi kao cesta prvog reda.

Na autoputu vlada pravilo neprekinutih tokova i iz tog razloga ne postoje raskrsnice na istoj visini sa drugim vidovima saobraćaja. Obično posjeduje dva smjera sa najmanje dvije trake. Smjerovi su ogradom fizički odvojena jedni od drugih, dok se prikljućenje ili napuštanje vrši na predviđenim trakama za ubrzavanje ili usporavanje. Najniža brzina, ukoliko neoznačena, iznosi 80 km/h. Za potrebe punjenje goriva, popravka vozila, kupnje hrane ili odmaranja putnika su u određenim razdaljinama izgrađene benzinske prodavnice, tehničke radionice i odmarališta.

U mnogim zemljama Evrope se korištenje autoputa mora platiti. U Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji se plaća putarina čiji iznos zavisi od pređene razdaljine, dok se za Sloveniju mora kupiti vinjeta, koja se lijepi na vozilo.

Autoputevi su postali važan dio transportne infrastrukture za svaku zemlju, jer omogućuju brže i sigurnije povezivanje ljudi te veču i jeftiniju razmjenu robe.

Autoputna mreža[uredi - уреди | uredi izvor]

Povezani pojedinačni autoputevi zajedno čine mrežu autoputeva, koja se može protezati i preko državnih granica. Evropa, Sjeverna Amerika i u neke azijatske države imaju veoma guste autoputne mreže. U Africi, Australiji i južnoj Americi je izgradnja mreže tek na početku pa se autoputevi mogu samo naći u blizini velikih gradova. Razlozi za to su manjak financijskih sredstava, niska gustoća prometa u ruralnim sredinama i velike razdaljine među gradovima.

Boje prometnih znakova[uredi - уреди | uredi izvor]

Maksimalne brzine na autoputevima u Evropi i boja prometnih znakova
Zeleni prometni znak na autoputu A1 u Hrvatskoj
Plavi prometni znak na autoputu A9 u Njemačkoj

U skoro svim zemljama imaju znakovi ili plavu ili zelenu boju.

Zeleni prometni znakovi[uredi - уреди | uredi izvor]

Plavi prometni znakovi[uredi - уреди | uredi izvor]

Autoceste u svijetu[uredi - уреди | uredi izvor]

Povezano[uredi - уреди | uredi izvor]

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]