Australski pelikan

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Australski pelikan
Status zaštite

Status zaštite: Niska zabrinutost (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Pelecaniformes
Porodica: Pelecanidae
Rod: Pelecanus
Vrsta: P. conspicillatus
Dvojni naziv
Pelecanus conspicillatus
Temminck, 1824.

Australski pelikan (lat. Pelecanus conspicillatus) je velika vodena ptica iz porodice pelikana.

Pripada u srednje velike pelikane. Naraste u prosjeku 1,6 – 1,8 m, s rasponom krila od 2,3 – 2,5 m, a težine je 4 – 10 kg. Uglavnom je bijele boje s crnim nogama i djelomično crnim krilima te ima žutu kožu oko očiju i ružičasti kljun. Spolovi nisu vidno različite boje, međutim, mužjaci su veći i imaju veći kljun.

Australski pelikan živi u zaleđu i na obali Australije, Nove Gvineje, Fidžija, dijelovima Indonezije, a povremeno i na Novom Zelandu. Za život preferira velike, jako obrasle vodene površine. Njegova brojnost je i dalje visoka između 100.000 – 1,000.000 jedinki, koje žive na velikom području od 1 – 10,000.000 km².

Pelikan je društvena životinja, koja živi i gnijezdi se u skupinama. Glavni sastojak prehrane sastoji od male i srednje velike ribe, koju uhvati u grlenu vrećicu.

Gnijezdi se na tlu i ima 1 – 3 čistih bijelih jaja smještenih u plitku rupu u zemlji ili pijesku. Inkubacija jaja traje oko 32 – 35 dana. U slučaju, da ima više od jednog mladunčeta, preživljava samo prvi i jači. Pilići se hrane hranom, koju su roditelji prožvakali. U divljini mogu živjeti više od 25 godina.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Ostali projekti
U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Australski pelikan
U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Australski pelikan
Wikivrste imaju podatke o: Australski pelikan