Australijski fudbal

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Australski nogomet)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Shema igrališta za australski nogomet

Australski nogomet je momčadski sport koji se igra sa 18 igrača u polju, a igra se na igralištu za kriket ili sličnom ovalnom igralištu, koje mora biti dugo 135-185 metara, a široko 110-150 metara. Igra se loptom jajastog oblika, ali je ona različita od one kojom se igra ragbi ili američki nogomet. Sličan je ragbiju, američkom nogometu i keltskom nogometu, a koristi i neke elemente iz nogometa.

To je australski nacionalni sport, te je najpopularniji sport u Australiji uz kriket, ragbi ligu, ragbi uniju i nogomet. Nastao je u Melbourneu, odakle su i najpoznatiji klubovi, i gdje je australski nogomet najpopularniji. S vremenom se proširio i na ostatak Australije.

Osim u Australiji ovaj sport je popularan i u još nekim oceanijskim zemljama, dok je u ostatku svijeta malo popularan ili gotovo nepoznat, uz tek poneku nacionalnu ligu.

Povijest australskog nogometa[uredi - уреди | uredi izvor]

Iako postoje zapisi da su se utakmice u gradovima igrale već od 1841., porijeklo igre je i danas tema mnogih rasprava. Ono što je sigurno jest da je prva organizirana utakmica odigrana u Melbourneu 1858. godine, a prva službena pravila napisana su 1859. godine. U početku, australski nogomet igrao se samo u saveznoj državi Viktoriji i liga se zvala VFL (Victorian football league). Tokom godina sport se proširio po cijeloj Australiji i 1989. konačno je formirana AFL (Australian football league). Trenutno se u AFL-u natječe 16 najboljih australskih klubova. Tokom sezone, klubovi se natječu unutar lige te najboljih 8 ulaze u doigravanje (playoff) za najveći događaj u AFL-u, Grand Final.

U svijetu je ovaj sport najpopularniji u Oceaniji, no igra se i u Južnoafričkoj Republici, Sjevernoj Americi, Aziji i Europi. Najveće reprezentativno natjecanje je International Cup koji se igra svake 3 godine u Melbourneu (sljedeći se održava 2011.).

U Europi, australski nogomet se počeo igrati u 1990-ima, a prve lige (i danas najjače) razvile su se u zemljama Ujedinjenog Kraljevstva, Danskoj i Irskoj. U početku se, zbog nedostatka adekvatnih terena, igralo s 9 igrača u ekipi, na nogometnom terenu. Danas, osnivanjem EAFE (European Australian Football Association) igra se prema izvornim pravilima, na ovalnom terenu. Najveće natjecanje u Europi jest European Championship i EU Cup. European Championship debitira 2010. godine u Kopenhagenu i Malmou i održava se svake 3 godine. EU Cup je kup-natjecanje koje se održava svake godine i igra se po prilagođenim europskim pravilima (9 igrača u ekipi). 2009. godine Hrvatska je imala čast biti domaćin EU Cupa u gradu Samoboru.

Australski nogomet u Hrvatskoj[uredi - уреди | uredi izvor]

U Hrvatskoj prvi klub osnovan je u studenom 2005. na inicijativu Roberta Gojevića i Kolje Koračaka. Klub se zvao Zagreb Giants. Dolaskom više igrača, klub 2006. mijenja ime u Zagreb Hawks zbog sklopljenog saveza sa današnjim bratskim klubom Hawthorn Hawks (AFL). Dana 10. lipnja 2006. godine klub je na međunarodnom turniru u Beču imao svoj prvi službeni nastup natječući se u Tri-nations ligi s Austrijom i Češkom Republikom. Tokom 2006. i 2007. Zagreb Hawks osvojili su Tri-nations ligu igrajući turnire u Zagrebu, Pragu i Beču. Godine 2008. formira se drugi klub, Kaptol Saints koji iste godine mijenja ime u Agram Power, po uzoru na klub Port Adelaide Power (AFL). Agram Power 2008. i 2009. osvaja hrvatsku ligu,a Hrvatska reprezentacija ( Croatian Knightsi) 2008. srebro na Eu cupu u Pragu porazivši reprezentaciju Austrije,Francuske,Škotske,Njemačke te izgubivši u finalu od reprezentacije Engleske.

Početkom 2010. osnovan je i treći klub, Velika Gorica Bombers po uzoru na klub Essendon Bombers (AFL). Ove godine prvi put hrvatska liga kreće sa tri kluba, te je osnovan i Hrvatski savez australskog nogometa.

Godine 2009., Hrvatska je bila domaćin EU Cupa, koji se održao u Samoboru. Hrvatska reprezentacija (Croatian Knights) osvojili su brončanu medalju. U polufinalu su izgubili jedinu utakmicu na turniru, protiv Nizozemske, a zatim pobijedili Španjolsku u utakmici za treće mjesto. U idealnoj momčadi opet su se našla naša dva igrača, Tomislav Cvetko i Josip Kravar (koji je izabran i za MVP turnira).

Natjecanja u australskom nogometu[uredi - уреди | uredi izvor]

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

Poveznice[uredi - уреди | uredi izvor]

Video[uredi - уреди | uredi izvor]