Au hasard Balthazar

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Au Hasard Balthazar)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Au hasard Balthazar
francuski poster
RežijaRobert Bresson
ProducentMag Bodard
ScenarioRobert Bresson
UlogeAnne Wiazemsky
François Lafarge
MuzikaJean Wiener
FotografijaGhislain Cloquet
MontažaRaymond Lamy
DistribucijaCinema Ventures
Datum(i) premijere
25. 5. 1966 (1966-05-25)
Trajanje95 minutes
Zemlja Francuska
 Švedska
Jezikfrancuski
Bruto prihod45.406 $ (ponovno prikazivanje u SAD 2003. godine)[1]

Au hasard, Balthatar (sh. Balthazar nasumice) je francusko-švedski crno-bijeli igrani film snimljen 1966. godine u režiji Roberta Bressona. Naslovni protagonist je magarac po imenu Balthazar, a radnja prati njegov život tokom koga će biti izložen svakojakom zlostavljanju i iskorištavanju, a pri čemu se prema njemu dobro odnosi jedino djevojčica po imenu Marie, koja će, kada odraste (i kada je glumi Anne Wiazemsky) i sama postati žrtvom zlostavljanja.

Bresson je Au hasard snimio pronašavši inspiraciju u romanu Idiot Fjodora Dostojevskog, ali i vlastitim kršćanskim uvjerenjima, te se film sastoji od nekoliko epizoda koje ilustriraju koncept sedam smrtnih grijeha. U njemu je, kao i u svojim najpoznatijim ostvarenjima, inzistirao na korištenju naturščika umjesto profesionalnih glumaca; za ulogu Marie je tako angažirana Wiazemsky, koja dotada nije imala glumačkih iskustava, a koju je režiseru preporučila Florence Delay, protagonistica njegovog ranijeg filma Suđenje Ivani Orleanskoj. Film je oduševio kritičare, a posebno Jean-Luca Godarda, koji se nekoliko godina kasnije oženio za Wiazemsky, koja je tada postala zapažena glumica.

Wiazemsky je iskustva sa snimanja filma godine koristila kao inspiraciju za vlastiti roman Jeune Fille objavljen 2007. godine.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Au Hasard Balthazar (Re-issue) (2003) - Box Office Mojo”. Boxofficemojo.com. Pristupljeno 18 January 2015. 
  2. Cunneen, Joseph (2003). „The Donkey as Witness: Au hasard Balthasar. Robert Bresson: A Spiritual Style in Film. New York: Continuum. str. 108. ISBN 9780826416056. OCLC 50919950. »Against Bresson's wishes, Ms. Wiazemsky embarked on an acting career after Balthasar, making films with directors like Godard [whom she married] and Pasolini.« 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]