Atal (filozof)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Atal (stoičar))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi Atal.

Atal (latinski: Attalus) bio je rimski stoički filozof koji je živio u vrijeme vladavine cara Tiberija (14–37. pne.) Zahvaljujući Sejanovim intrigama ostao je bez svog posjeda i bio poslan u progonstvo, gdje je morao raditi na zemlji.[1] Seneka Stariji opisuje ga kao čovjeka velike rječitosti i kao daleko najoštromunijeg filozofa svog doba.[1][2]

Podučavao je stoičkoj filozofiji Seneku Mlađeg,[3] koja ga često citira i o njemu govori s mnogo poštovanja.[4] Seneka se prisjeća Atala u svom 108. pismu:

To je bio savjet, sjećam se, koji mi je Atal dao u danima kad sam praktički opsjedao njegovu učionicu, kao prvi koji bi stigao i posljednji koji bi otišao. Čak i dok je koračao gore-dolje, izazivao bih ga na razne rasprave; jer on se ne samo držao pristupačnim svojim učenicima, već ih je sretao na pola puta. Njegove su riječi bile: "Ista svrha trebala bi imati i gospodara i učenjaka - u jednom slučaju poticati ambiciju, u drugom napredovati".

U istom pismu Seneka opisuje neke od stoičkih vježbi koje je dobivao od Atala:

I doista, kad je počeo podržavati siromaštvo i pokazivati koliki je beskoristan i opasan teret sve što je prošlo mjeru naše potrebe, često sam želio napustiti njegovu predavaonicu kao siromašan čovjekom. Kad god je kritizirao naš život željan užitka i veličao osobnu čistoću, umjerenost u prehrani i um oslobođen nepotrebnih užitaka, da i ne govorimo o onim nezakonitim, javila bi mi se želja da ograničim svoju hranu i piće.

Od njegovih pisanih djela ništa nije sačuvano. Seneka spominje Atalovo djelo o munjama,[5] a pretpostavlja se da bi on mogao biti i autor Izreka, za koje Hezihije kaže (s. v. Κορίννουσι) da ih je napisao neki Atal.[2]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Seneka Stariji, Suasoriae, 2.
  2. 2,0 2,1 Smith 1873, s.v. "Attalus (7)"
  3. Seneka, Pisma Luciliju, 108.
  4. Cf. Seneka, Prirodoslovni problemi, II, 50; Pisma Luciliju, 9, 63, 67, 72. 81, 110.
  5. Seneka, Prirodoslovni problemi, II, 48.

Literatura[uredi | uredi kod]