Assunta Spina (film, 1915)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Assunta Spina
RežijaFrancesca Bertini & Gustavo Serena
ProducentGiuseppe Barattolo
ScenarioGustavo Serena
PredložakAssunta Spina; autor:
Salvatore Di Giacomo (roman i kazališna predstava)
Uloge
FotografijaAlberto G. Carta
StudioCaesar Film
Datum(i) premijere
1915 (1915)
Trajanje63 min. (1690 m)
73 min. (produžena verzija)
50 min. (skraćena verzija)
Zemlja Italija
Jeziknijemi film
italijanski međutitlovi

Assunta Spina, također poznat i pod naslovom Sangue Napolitano, je italijanski crno-bijeli nijemi film snimljen 1915. u režiji Gustava Serene. Temelji se na istoimenoj drami i romanu Salvatorea Di Giacomoa. Naslovni lik je mlada i lijepa napolitanska pralja (čiji lik tumači Francesca Bertini) udana za temperamentnog mesara (čiji lik tumači sam Serena). Radnja prati njen odnos sa nekoliko muškaraca koji će imati nasilne i tragične posljedice.

Bertini, koja je prije toga istu ulogu tumačila i na pozornici, doživjela je uspjeh i u filmskoj verziji, gdje je osim ispred kamere surađivala i na režiji. Kritičari i historičari filma joj pripisuju inzistiranje na novom, realističkom stilu glume koji se pokazao pogodnijim za novi medij od dotadašnjih kazališnih tehnika. Bertini je s ovim filmom postigla veliki uspjeh i postala prva ženska zvijezda italijanske kinematografije. Mnogi ovaj film često nazivaju i svojevrsnom pretečom kasnijeg italijanskog neorealizma.

Assunta Spina je još dva puta ekranizirana na filmu - 1930. i 1948. godine (kada je naslovnu ulogu tumačila Anna Magnani) - te dva puta u obliku televizijske miniserije (1992. i 2006.).