Assunta Spina (film, 1915)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Assunta Spina
Režija Francesca Bertini & Gustavo Serena
Producent Giuseppe Barattolo
Scenario Gustavo Serena
Predložak Assunta Spina autor:
Salvatore Di Giacomo (roman i kazališna predstava)
Uloge
Fotografija Alberto G. Carta
Studio Caesar Film
Datum(i) premijere
1915 (1915)
Trajanje 63 min. (1690 m)
73 min. (produžena verzija)
50 min. (skraćena verzija)
Zemlja  Italija
Jezik nijemi film
italijanski međutitlovi

Assunta Spina, također poznat i pod naslovom Sangue Napolitano, je italijanski crno-bijeli nijemi film snimljen 1915. u režiji Gustava Serene. Temelji se na istoimenoj drami i romanu Salvatorea Di Giacomoa. Naslovni lik je mlada i lijepa napolitanska pralja (čiji lik tumači Francesca Bertini) udana za temperamentnog mesara (čiji lik tumači sam Serena). Radnja prati njen odnos sa nekoliko muškaraca koji će imati nasilne i tragične posljedice.

Bertini, koja je prije toga istu ulogu tumačila i na pozornici, doživjela je uspjeh i u filmskoj verziji, gdje je osim ispred kamere surađivala i na režiji. Kritičari i historičari filma joj pripisuju inzistiranje na novom, realističkom stilu glume koji se pokazao pogodnijim za novi medij od dotadašnjih kazališnih tehnika. Bertini je s ovim filmom postigla veliki uspjeh i postala prva ženska zvijezda italijanske kinematografije. Mnogi ovaj film često nazivaju i svojevrsnom pretečom kasnijeg italijanskog neorealizma.

Assunta Spina je još dva puta ekranizirana na filmu - 1930. i 1948. godine (kada je naslovnu ulogu tumačila Anna Magnani) - te dva puta u obliku televizijske miniserije (1992. i 2006.).