Assunta Maresca

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Assunta Maresca (Castellamare di Stabbia, 19. januar 1935 - 29. decembar 2021), poznata pod nadimkom Pupetta (sh. Lutkica), je italijanska profesionalna kriminalka, poznata kao jedna od istaknutih ličnosti napoletanske Camorre.

Odrasla kao jedina kćer u porodici camorrista, javnosti je postala poznata 1954. kada je u dobi od 19 godina na lokalnom natjecanju ljepote osvojila titulu Miss Rovegliano. Ubrzo potom se udala za Pasqualea Simonettija, jednog od vođa Camorre; muž joj je, samo nekoliko mjeseci kasnije ubijen na ulici. 4. augusta 1955. trudna Maresca je hicem iz revolvera ubila Antonija Esposita, suparničkog vođu Camorre koga je držala krivim za muževu smrt. Cijeli je slučaj izazvao medijsku senzaciju u Italiji, te, između ostalog, godine 1958. potakao snimanje igranog filma La sfida gdje je njen lik tumačila Rossana Schiafino. Godine 1959. je osuđena na 18 godina zatvora; kazna joj je potom skraćena na 13 1/2 godina, da bi 1965. izašla iz zatvora nakon pomilovanja.

Nakon izlaska je, pak, započela ljubavnu vezu sa bosom Camorre i krijumčarom narkotika Umbertom Ammaturom kome je rodila dvoje blizanaca. Godine 1974. je njen sin Pasquale (rođen u braku sa Simonettijem) ubijen; iako ubica nikada nije pronađen, Maresca je kasnije, nakon što je sa njime prekinula, za zločin krivila Ammatura.

Godine 1982. je postala umiješana u sukob između dva camorristička klana - Nuova Famiglia i Nuova Camorra Organizata (NCO), pri čemu se na pres konferenciji javno suportstavila NCO-u na čelu sa Rafaellom Cutolom. Iste je godine bila uhapšena pod sumnjom za organizaciju ubistva Alda Semerarija, psihijatra i diplomata povezanog sa NCO; u pritvoru je provela četiri godine dok je Ammaturo pobjegao u Južnu Ameriku. Puštena je zbog nedostatka dokaza; Ammaturo je 1993. godine postao pentito (svjedok-pokajnik) te vlastima priznao ubistvo, koje Maresca dan-danas osporava.

Godine 1982. je o njoj u produkciji RAI-ja snimljen TV-film Il caso Pupetta Maresca gdje je njen lik tumačila Alessandra Mussolini. 2013. je o njoj snimljena mini-serija Pupetta - Il coraggio e la passione gdje ju je tumačila Manuela Arcuri.