Askijin grob

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Koordinate: 16°17′23″N 0°02′40″W / 16.28972°N 0.04444°W / 16.28972; -0.04444

Tomb of Askia
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Askia.jpg
 Mali (Afrika)
Registriran: 2004 (28. zasjedanje)
Vrsta: kulturni
Mjerilo: ii, iii, iv
Ugroženost: ne
Referenca: UNESCO

Askijin grob, u mjestu Gao u Maliju je posljednje počivalište Askije Mohammada I, poznatog vladara Carstva Songhai. Sagrađen je na kraju 15. vijeka i od UNESCO-a proglašen lokalitetom Svjetske baštine.

UNESCO grob opisuje kao najbolji primjer monumentalne gradnje od blata, odnosno tradicije karakteristične za zapadnoafrički Sahel. Kompleks uključuje piramidalni grob, dvije džamije, groblje i okupljalište. Grob je visok 17 metara te predstavlja najveći pred-kolonijalni arhitektonski spomenik u regiji. Također predstavlja primjer islamske arhitekture koja se kasnije širila po oblasti.

Lokalitet je dograđivan tako što su 1960-ih i 1970-ih proširene džamije, a 1999. godine sagrađen zid. Također je kroz historiju dograđivan opekama, radi održavanja. Ranih 2000-ih je uvedena električna struja radi pokretanja ventilatora, svjetala i razglasa.

Askijin grob dan-danas služi kao gradska džamija i kulturni centar. Njegovo područje je zaštićeno zakonima i gradskim uredbama.

Historija[uredi - уреди | uredi kôd]

Askia Mohammed je bio prvi askijadski car koji je značajno proširio Songhai Carstvo. Kao pobožni musliman, otišao je na hodočašće u Meku, s koga se vratio godine 1495. Zajedno sa sobom je donio materijal nužan za izgradnju groba; sve blato i drvo je došlo iz Meke. Karavan se, po navodima suvremenika, sastojao od "hiljadu deva." Grob je sagrađen kao kuća, sa nekoliko soba i hodnika, a zapečaćen je nakon Mohammedove smrti. Askia Mohammed je jedini sahranjen u grobnici, dok je nekoliko njegovih rođaka sahranjeno u dvorištu.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]