Artaban od Perzije

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Artaban)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Artaban Hirkanac je bio perzijski velikodostojnik iz vremena dinastije Ahemenida koji je, prema drevnim navodima, bio regent Carstva u periodu od nekoliko mjeseci (465 - 464. pne.).

Za Artabana se vjeruje da je bio porijeklom iz provincije Hirkanija, te da je služio na dvoru kralja Kserksa, bilo kao njegov vezir bilo kao vrhovni tjelohranitelj.

Prema Aristotelu je Artaban bio odgovoran za smrt krunskog princa Darija. Uplašen da će mu se njegov otac osvetiti, organizirao je atentat na kralja. S druge strane, rimski historičar Junijan Justin navodi kako je Artaban već odranije imao ambicije da zasjedne na prijestolje. Tako je prvo iz potaje ubio Kserksa, a potom princa Darija optužio za paricid, zbog čega je princ pogubljen. U svakom slučaju, bez obzira na redoslijed prethodnih događaja, u trenutku kada je Artaban stupio na vlast, i Kserks i Darije su bili skončali nasilnom smrću.

Što je potom Artaban učinio nije posve jasno. Neki izvori navode da je jednostavno uzurpirao prijestolje. Drugi tzvrde da je imenovao mlađeg Kserskovog sina Artakserksa za kralja, a sebe proglasio regentom kako bi vladao kao siva eminencija. Ovakvo stanje stvari nije potrajalo duže od nekoliko mjeseci. Artakserks je ubio Artabana, prema nekim navodima iznenada, a prema drugima tako što je digao ustanak protiv regenta i porazio ga u bitci. Prema drugim navodima, Artabana je izdao Megabiz, sudionik zavjere protiv ubijenog kralja.

Artaban se nakon toga ponekad navodi na ahemenidskim listama kraljeva.

S obzirom da je Artakserks poslužio kao inspiracija za lik Ahasvera u židovskoj legendi o Purimu, za Artabana se vjeruje da je poslužio kao inspiracija za lik Hamana u istoj legendi.

Klasični izvori[uredi | uredi kod]