Arkesilaj II od Kirene

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Arkesilaj II od Cirene)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Arkesilaj II od Kirene ili Arkesilaj II (grčki: Ἀρκεσίλαος ὁ Χαλεπός, 6. vijek pne.) također poznat kao Arkesilaj II Tlačitelj, Tvrdi ili Strogi je bio četvrti kralj starogrčke kolonije Kirene. Pripadao je dinastiji Batijada koja je za vrijeme njegove vladavine počela slabiti.

Arkesilaj je bio sin kralja Bata II. Kao princ se oženio za Erikso, svoju blisku srodnicu te je s njome imao sina po imenu Bat.

Kada je došao na vlast, na vidjelo je izašla njegova teška narav, različita od njegovih predaka. Arkesilaj se počeo loše ponašati prema kirenskim plemićima, a u tome ga je podržavao Learh, bliski suradnik koji je, s vremenom, počeo kovati zavjeru protiv kralja.

Kada je Arkesilaj doznao za zavjeru, dao je prognati Learha koji je, pak, sa svojim pristašama osnovao novi grad po imenu Barka. Arkesilajeva je vojska potom krenula na Barku, ali ih je Learh, zajedno sa svojim pristašama i libijskim saveznicima, porazio u bitci kod Leukona. Arkesilaj se na putu otrovao ribom, a potom ga je Learh uhvatio i dao zadaviti.

Learh je potom došao u Kirenu po prijestolje, ali su ga tamo na prevaru ubili Erikso i njen brat Poliarh. Novi je kralj tako postao Bat III.

Izvori[uredi | uredi kod]

Arkesilaj II od Kirene
Dinastija Batijada
Umro/la: 550. pne.
Kraljevske titule
Prethodi:
Bat II
Kralj Kirene
560. pne.550. pne,
Slijedi:
Bat III