Aristodem iz Sparte

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Aristodemus (Sparta))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale ličnosti sa istim imenom, v. Aristodemus (razvrstavanje)

Aristodem (grčki: Αριστόδημος; Aristodemos; latinski: Aristodemus; 480. pne. - 449. pne.fl. 480. pne. - 449. pne.) bio je spartanski vojnik poznat kao pripadnik odreda od 300 elitnih hoplita koji je za vrijeme perzijske invauije godine 480. pne. pod kraljem Leonidom otišao na sjever kako bi se suprotstavio perzijskoj invaziji pod kraljem Kserksom. Svi njegovi suborci, osim Pantita koga je kralj tokom marša bio poslao u diplomatsko izaslanstvo u Tesaliju su izginuli u termopilskoj bitci. Aristodem je preživio zato što mu se tokom marša inficiralo oko te mu je kralj, svjestan da od njega u borbi neće biti koristi, naredio da se vrati kući.

Međutim, njegov suborac Eurit, koji je isto tako obolio, se usprkos sljepoći vratio u Leonidove redove te je na kraju poginuo u bitci. Pantit, koji je u bitci nije sudjelovao zato što je u povratku sa misije zakasnio na bojište, se osjetio toliko osramoćen da se nakon povratka u Spartu, objesio. I Aristodem je bio izložen preziru i poruzi te su ga zvali Aristodem Kukavica. Zbog toga se u bitci kod Plateje nastojao iskupiti tako što je samoubilački jurišao na Perzijance. Usprkos toga je preživio sve do kraja grčko-perzijskih ratova.

Na Aristodemu se temelji lik Diliosa u filmu 300, koga tumači David Wenham. Iako kao i historijski lik, gubi oko u borbi, naređeno mu je da se vrati kako bi svojim oratorskim vještinama prepričao bitku i tako potakao Grčku da nastavi pružati otpor Perzijancima.

Izvori[uredi | uredi kod]