Arhipelag Vega

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Arhipelag Vega
Svjetska baštinaUNESCO
 Norveška
Registriran:2004. (28. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:v
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Arhipelag Vega (norveški: Vegaøyan) čini oko 6500 malenih otoka u Nordlandu, tik ispod sjevernog polarnog kruga, čije područje površine 1.037 km² pripada općini Vega, nazvanoj po najvećem otoku arhipelaga. Otok Vega ima promjer od 15 x 15 km s naseljima Gladstad (općinsko središte), Ylvingen i Omnøy, kojima dominira 800 m visoka planina Trolltind na jugu, dok je na sjeveru krajolik tresetišta. Otočje je dobilo ime prema staronordijskoj riječi veig što znači "tečni"; vjerojatno zbog mnogih jezera i močvara.

Od većih otoka ističu se Lanan i Skogsholmen, te Hysvær i Sola koji čine rezervat prirode, te utočišta morskih ptica na otocima Lanan, Flovær, Skjærvær i Muddværet.

Pronađeni su dokazi kako su ovi otoci bili naseljeni još u kamenom dobu, prije 10,000 godina, što ih čini najstarijim naseljima u sjevernoj Norveškoj. Prapovijesna naselja su svjedočanstvo ljudske sposobnosti preživljavanja u najoštrijim okolišima kao što je nordijski. Ovi ribari i farmeri su posljednjih 1500 godina uspjeli preživjeti u hladnoj klimi zahvaljujući, danas jedinstvenoj, praksi iskorištavanja paperja sjevernih patki. Zbog toga je ovaj arhipelag upisan na popis mjesta svjetske baštine u Europi 2004. godine.

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]